Zelf softijs maken is het lekkerste en je kunt alle mogelijke smaken maken die je kunt bedenken. Zelf softijs maken is niet moeilijk en kan ook zonder ijsmachine. Je kunt het softijs met een speciale machine* maken die het ijs voor je mengt of je kunt het softijs handmatig maken waarbij je het mengsel in een doos bevriest tot het bijna bevroren is. Dan roer je het goed door met een mixer totdat het zacht is en dat proces herhaal je nog een keer of twee om de ijskristallen te verbreken. Als je voldoende lang mixed krijg je, met of zonder machine, een glad, zijdeachtig softijs als resultaat. Denk er wel om. als je er eenmaal aan begint werkt het maken van softijs heel verslavend.
*Je kunt het bijvoorbeeld een goedkope ijsmachine op marktplaats kopen.
Professioneel softijs:
Softijs wordt door veel mensen ook wel vers ijs genoemd. Technisch gezien is softijs echter helemaal geen ijs maar is het van oorsprong een halffabricaat dat bedoelt is om na een rijpingsperiode te worden verwerkt tot schepklaar roomijs. Tijdens deze rijpingsperiode vindt het rijpingsproces plaats waarbij het halffabricaat softijs steviger wordt en meer smaak krijgt. De rijpingsperiode van halffabricaat tot schepklaar roomijs beslaat, normaal gesproken, ongeveer 12 uur. Tijdens de gehele duur van de rijpingsperiode wordt het halffabricaat softijs in de diepvriezer gezet waardoor het rijpingsproces vanzelf plaats vindt. Omdat softijs geen rijpingsproces heeft ondergaan blijft het te zacht en romig om met een ijsschep als schepijs geschept te kunnen worden.
Bewaring softijs:
Het halffabricaat softijs wordt normaal gesproken verhandeld en bewaard in grote emmers, in gepasteuriseerde- of poedervorm, met een deksel erop om vervuiling van het halffabricaat softijs te voorkomen en morsen te voorkomen. Halffabricaat softijs in poedervorm kun je redelijk lang ongekoeld bewaren. Halffabricaat softijs in gebruiksklare vorm moeten bij ongeveer 5 tot 7 graden bewaard worden en zijn minder lang houdbaar dan het poedervormige het halffabricaat softijs.
Bereiding softijs:
De meeste softijsverkopers kopen een halffabricaat softijs, in poedervorm of in direct gebruiksklare vorm,in. Het halffabricaat softijs, in poedervorm of in direct gebruiksklare vorm, wordt, nadat de machine grondig gecontroleerd is op reinheid en eventueel, indien nodig, grondig gereinigd is, vervolgens in een softijsmachine, milkshakemachine of een slagroommachine gedaan. De meest gangbare machines voor de bereiding en verkoop van softijs zijn de “bag in box” machines, gevolgd door de “cans” machines en de “dry-filling”machines.
Verkopen softijsproducten:
Als het halffabricaat softijs, in poedervorm of in direct gebruiksklare vorm, in de softijsmachine, milkshakemachine of slagroommachine is gedaan kan de verkoop beginnen. Hierbij moet je er met aangemaakte softijsmix, die je in de softijsmachine, milkshakemachine of slagroommachine bereid rekening mee houden hoeveel je per dag kunt verkopen. Een eenmaal aangesloten softijsmix is namelijk beperkt houdbaar en in de softijsmachine, milkshakemachine of slagroommachine moet de temperatuur tussen de 5 à 7 graden gehouden worden. De éénmaal in de softijsmachine, milkshakemachine of slagroommachine bereide softijsmix mag nooit langer dan 1 werkdag vanuit de softijsmachine, milkshakemachine of slagroommachine aan de consument ter consumptie worden aangeboden.