Een simpel recept voor jong en oud: koekjes met glazuur. Je kunt er verschillende thema’s bij denken, bijvoorbeeld kerst, valentijnsdag of pasen. Dit recept kun je voor verschillende gelegenheden gebruiken maar deze heb ik speciaal gemaakt voor kerst.
Recept eigengemaakte koekjes met glazuur
Bereidingstijd: varieert van +/- 30 minuten bereidingstijd en 10 tot 15 minuten oventijd
Ingredienten:
Deeg:
200 gram bloem
50 gram suiker
1 ei
125 gram boter
bloem
zout
Glazuur:
250 gram poedersuiker
Water
Eventueel kleurstof (verkrijgbaar in supermarkt)
Benodigdheden:
2 Kommen/schalen
Klopper
Maatbeker
Eetlepel
Weegschaal
Zeef
Plastic folie
Deegroller
Vormpjes (denk aan thema, kerst: kerstbal/boom, valentijnsdag: hartje)
Kwastje
Bakplaat met bakpapier
Oven
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C
Meng in een schaal 200 gram bloem met 50 gram suiker en een mespuntje zout
Voeg daarbij het ei en 125 gram boter
Kneed het deeg tot een bal
Verpak de deegbal in plastic folie en laat de bal een uur in de koelkast rusten
Bestrooi een deel van het aanrecht (of andere werkplek)
Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter
Gebruik de vormpjes (in dit geval de kerstboom) om vormen uit te steken
Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier
Bak de koekjes in het midden van de oven op 200°C in 10 tot 15 minuten
Zeef 250 gram poedersuiker in een kom of schaal
Voeg daar per theelepel water toe, Zodat het glazuur niet te dun of te dik is
Voeg eventueel kleurstof toe om verschillende kleuren te krijgen
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen
Begin pas te glazuren als de koekjes helemaal afgekoeld zijn, anders plakt de glazuur niet
Breng met een kwastje de glazuur op het koekje aan
Laat daarna het glazuur hard worden
Eet smakelijk!!