blog placeholder

Iedereen komt weleens in een situatie dat, door de sociale druk van bijvoorbeeld klasgenoten of colega’s, hij of zij verplicht is om zijn of haar klasgenoten te trakteren. Aangezien gebakjes tegenwoordig wel heel erg duur zijn wordt er in de plaats daarvan vaak op gevulde koeken getrakteerd. Het succes van je gevulde koeken traktatie hangt echter sterk af van het soort gevulde koeken wat je trakteert. Met gevulde koeken uit de supermarkt zal je aanzien in de groep niet toenemen. Een veel grotere waardering van je traktatie zul je bereiken met de grote verse gevulde koeken van de warme bakker. Dit is echter tegenwoordig echter ook een dure aangelegenheid. Een ambachtelijke bereide gevulde koek kost bij de warme bakker namelijk al gauw € 1,30 of meer. Vandaar dat ik in dit artikel ga uitzoeken hoe je zelf die heerlijke ambachtelijke gevulde koeken kunt maken en of dit echt veel goedkoper is dan die van de warme bakker.

Zelf gevulde koeken maken

Benodigde materialen:
Allereerst heb ik opgezocht wat je voor materialen nodig hebt voor het maken van gevulde koeken. Het belangrijkste wat je nodig hebt is een oven met een bakplaat. Om het deeg te mengen zijn een deegkom en een mixer het handigst. Verder moet je een werkblad hebben wat mooi glad is en vet en vochtbestendig is. Tevens moet je een deegroller hebben of iets wat dienst kan doen als deegroller zoals bijvoorbeeld een goed schoongemaakte lege fles en een vork voor de afwerking. Tenslotte is een stevig glas het makkelijkst om de gevulde koeken in een mooie ronde vorm uit te steken.

Deeg

Ingrediënten:
Voor de bereiding van 6 grote gevulde koeken heb je het volgende nodig:
– 150 gram koude boter (in stukjes)
– 2 eieren
– een beetje zout
– 200 gram bloem
– 100 gram basterdsuiker
– 200 gram amandelspijs
– 6 witte amandelen (optioneel)
– beetje water
– schone kwast

Deegrollen

Voorbereiding:
Klop beide eieren in twee aparte bakjes of glazen. Zet de oven aan op 175 graden. Bestrooi het werkblad met bloem.

Rondjes stansen

Bereidingswijze:
Doe de bloem en de suiker in de deegkom en roer het door elkaar. Kneed de koele boter er zo snel mogelijk doorheen. Verkruimel de spijs en prak het ene geklopte ei er door. Als het geheel te droog is kun je er een beetje water bijdoen om het deeg iets smeuïger te maken. Poneer het deeg op het werkblad en rol het uit tot een plakkaat van ongeveer 1 cm dikte. Steek vervolgens met het glas 12 rondjes uit het plakkaat deeg. Leg vervolgens 6 rondjes goed verdeeld op de bakplaat. Verdeel de amandelspijs over de 6 rondjes deeg zo dat de randjes vrij blijven. Bestrijk de randjes met water. Leg vervolgens de andere 6 deegrondjes bovenop de 6 eerste. Druk dan de randen van de koeken dicht met een vork. Druk, indien gewenst, tenslotte op iedere koek in het midden een amandel. Bestrijk de koeken aan de bovenkant met het ander geklopte ei. Zet nu de oven in de voorverwarmde oven. Na 40 minuten zijn de koeken goudgeel en zijn ze klaar voor consumptie.

Platte deegschijven

Kosten:
Wat zijn de kosten van deze zelfgebakken gevulde koeken. Ik heb dat hieronder voor je op een rijtje gezet.
– 150 gram boter € 0,70
– 2 eieren € 0,35
– een beetje zout € 0,01
– 200 gram bloem € 0,10
– 100 gram basterdsuiker € 0, 30
– 200 gram amandelspijs € 2,50
– 6 witte amandelen € 0,10
– beetje water € 0,00
– schone kwast € 0,00
De ingrediënten voor 6 gevulde koeken kosten dus tezamen ongeveer € 4,10, tel je hier nog € 0,16 voor  het stroomverbruik* bij op dan kom je dus totaal op € 4,26 voor 6 grote ambachtelijke gevulde koeken, dat is dus € 0,71 per stuk.

Bakplaat

*Een oven met een vermogen van 2000 watt gedurende 40 minuten bij een stroomprijs van € 0,23 KWH.

Zelfgemaakte gevulde koeken