blog placeholder

De naam croissant is het Franse woord voor wassende maan. De croissant staan bekend als het traditionele ontbijtbroodje van de Fransen. De croissant smaakt ook verreweg het lekkerst als je op vakantie bent in Frankrijk. Dit heeft waarschijnlijk een psychologische oorzaak omdat je smaak beïnvloed wordt door hoe je jezelf voelt en de ambiance waarin je de croissantjes opeet. Ik zal je vertellen hoe je de ultieme smaakbeleving van de echte Franse croissantjes kunt beleven. 

Zelf croissanten maken

De ultieme smaakbeleving van de croissant:
De ultieme smaakbeleving van de echte Franse croissantjes kun je alleen beleven in Frankrijk zelf. Het is echter niet zo dat je, zodra je in Frankrijk bent en je een zak croissantjes hebt gehaald bij de bakker, gewoon op je vakantieadres de croissantjes opeet dat je dan de ultieme smaakbeleving van de echte Franse croissantjes beleeft. Ze zijn dan wel erg lekker maar dat is wat anders als een ultieme smaakbeleving. Voor de echte ultieme smaakbeleving van de Franse croissantjes is een voorbereiding van een aantal weken nodig. Allereerst moet je er voor zorgen dat je een vakantieadres hebt in een gemoedelijk Frans dorp waar de tijd lijkt stil te staan. Het maakt daarbij niet uit of je op een kleine camping staat, in een klein hotel of pension zit of bij mensen thuis logeert. Koop vooral niet meteen de eerste ochtend al croissantjes maar zorg dat je eerst alles geregeld hebt en het onbezorgde Franse vakantiegevoel begint te krijgen. Dit houdt in dat je gejaagdheid eruit is en je het zalige Franse “laisser fait” gevoel hebt. Wat hier erg goed bij helpt is de Franse gewoonte om na de middag alleen nog maar wijn te drinken. Pas als je in deze zalige Franse “laisser fait” toestand bent gekomen is het tijd om ’s ochtends vroeg naar de bakker te gaan. Je loopt naar de bakker met je Franse “laisser fait” tred en gevoel en zult merken dat iedereen je vriendelijk groet.

Franse boulangerie

Je straalt het “laisser fait” gevoel namelijk uit. Bij de bakker aangekomen zul je zien dat er een, druk met elkaar pratende, rij wachtenden zal staan die alle tijd van de wereld hebben. Bij een goede bakkerij zul je echter ook zien dat er één of enkele tafeltjes en stoelen langs de kant staan. Ga nu rustig aan een tafeltje zitten en wacht af wat er gebeuren gaat. Je zult zien dat er bijna meteen iemand naar je toe komt om je te helpen. Wij vinden dat vreemd want iedereen moet toch op zijn beurt wachten maar de Fransen staan niet alleen maar in de rij om te wachten op hun beurt maar vooral om met de andere wachtenden te converseren. Bestel nu je croissantjes en eventueel wat je nog meer nodig hebt. Terwijl je wacht zul je merken dat door het Franse gekeuvel van de wachtenden, die totaal geen haast hebben en de heerlijke geur van verse croissantjes die uit de bakkerij komt, je Franse “laisser fait” gevoel nog zal toenemen. Nog voor dat de kakelverse croissantjes bij je op tafel staan geniet je al van de geur ervan. Als dan na een paar minuten de vriendelijke bakkersdochter de croissantjes heeft gebracht kan het ultieme genieten beginnen. Je pakt een heerlijke warme verse croissant en neemt een hap. Zo lekker heb je hem nog nooit gehad en je weet dat je verkocht bent. De rest van de vakantie zul je iedere ochtend weer hier zitten en genieten van de verse croissantjes en eenmaal thuis zul je nog vaak met weemoed terugdenken aan die gemoedelijke bakkerij en de heerlijke Frans croissantjes.

Bakker met bakkersdochter

Ingrediënten om franse croissantjes maken:
Eenmaal thuisgekomen zul je zien dat de croissantjes die je hier bij de bakker haalt het niet halen bij de Franse croissantjes die je op vakantie in die gemoedelijke bakkerij hebt gegeten. Je kunt wel proberen om ze zelf te bakken. Voor 15 croissanten heb je daarvoor het volgende nodig. 20 g verse gist, 0,2 liter lauwwarm water, 600 gram Tarwebloem met de Franse aanduiding type 55, 3 koffielepels zout, 40 gram suiker, 0,15 liter handwarme melk (37 °C) 300 gram, 300 gram boter en  een geklopt ei om de croissants mee in te smeren.

Bakkerin

Zelf franse croissantjes maken:
Laat het gist een half uur in 0,1 liter water weken. Voeg vervolgens 150 gram meel toe en meng het geheel goed door elkaar. Bedek de schaal vervolgens met een vochtige doek en laat het geheel 12 uur bij een temperatuur van 15 ~ 18 °Celsius staan. Meng in een andere schaal 450 gram meel, de suiker, het zout, de melk en 0,1 liter lauwwarm water. Voeg vervolgens het gerezen deeg van de vorige dag toe. Kneed het geheel tot het deeg soepel en glad is. Maak van het geheel een grote bol en dek deze af met een natte doek. Laat de met de natte doek afgedekte bal deeg 2 uur rijzen. Zet het deeg nu minstens 3 uur in de koelkast. Bestuif een werkblad met bloem en rol het afgekoelde en opgesteven deeg hierover uit. Plaats de klant boter midden op het deeg. Vouw het deeg in drie delen dicht. Rol het dichtgevouwen deeg met de boter erin weer plat en vouw het vervolgens in vieren weer dicht. Rol het dichtgevouwen deeg weer plat en vouw het deeg weer in drie delen dicht. Laat het deeg nu weer 30 minuten in de koelkast rusten. Rol dan het deeg in een groot vierkant van ongeveer 60 cm breed. Snij dit vierkant in drie stroken van ongeveer 20 cm. Verdeel nu ieder strook in regelmatige driehoeken. Rol de driehoeken vanaf de lange zijde op. Buig ze enigszins en leg de croissants op een bakplaat. Bestrijk ze met het losgeslagen ei. Bedek de gevulde bakplaat met een natte doek en laat het 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op stand 240 °C (stand 8).

Deegrolletjes

Bak de croissants bij deze temperatuur 5 minuten midden in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C (stand 7) en laat de croissants nog 15 minuten bakken. Haal nu de croissants uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Croissants

Eet smakelijk.