Met z'n allen gooien we zo'n 340 miljoen euro aan oud brood weg. En van restjes brood kun je de lekkerste gerechten maken. Bij voorbeeld zeebaarsfilets in broodkorst.
Benodigdheden (4 personen):
- 4-5 sneetjes oud wit brood, zonder korst
- 150g geraspte parmezaanse kaas
- snufje chilipoeder
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el verse oregano, gehakt of 1/2 el gedroogd
- rasp van 1/2 (liefst biologische) citroen
- 2 ansjovisjes (blikje), fijngehakt
- 2-3 el olie
- 4 zeebaarsfilets met vel
- 2 kleine venkelknollen, zonder de buitenste laag
- 1 handje rucola
- van sprieten bieslook, grof gehakt
- sap van 1 citroen
- 90 ml olijfolie
Uitvoering:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd het brood in heel kleine blokjes. Droog ze op een bakplaat in de oven in 15-20 min. lichtbruin. Verhoog de oventempratuur naar 180 graden. Schep het brood in een kom en meng de parmazaan, chilipoeder (naar smaak), knoflook, oregano, citroenrasp, ansjovis en olijfolie erdoor. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de 4 visfilets met de velkant naar boven op de bakplaat. Verdeel het broodmengsel erover en rooster de vis in het midden van de oven in 8-10 min. gaar. Maak intussen een salade voor erbij: schaaf de venkel zo dun mogelijk met een schaaf of mandoline. Meng met de rucola en bieslook. Besprenkel met citroensap en olijfolie en bestrooi met zout en peper Serveer bij de gebakken vis.