Ondanks dat Nederland niet het wijnland bij uitstek is, hebben we wel degelijk een aantal zeer veel belovende ondernemers die in ons wisselende klimaat bijzondere wijnen kunnen maken. Een aantal van hen geeft cursussen om zelf wijn te leren maken. Een uitdaging voor een ieder die iets meer wil dan alleen maar lezen over wijn.
De Wijnhoek heeft zich enkele jaren geleden aangesloten bij het “Wijngaardeniersgilde Nederland” en draagt de Nederlandse wijnbouw een warm hart toe. Zij promoot deze steeds groter wordende groep enthousiaste wijngaard ondernemers.
Reeds in vroeger eeuwen is er wijnbouw in Nederland geweest. Door politieke invloed maar ook door natuurlijke oorzaken als de druifluis zijn in de 19e eeuw in grote delen van Europa en dus ook in Nederland, wijngaarden verdwenen, waardoor de wijnbouw in verschillende gebieden tot het verleden behoort.
Voor enkele andere gebieden geldt dat er druifluis resistente rassen zijn ontstaan / gekweekt doordat men op Amerikaanse stokken Europese wingerds zijn gaan enten. Dit heeft op diverse plaatsen in Europa de wijngaardsector weer tot bloei gebracht.
In Nederland is de wijnbouw echter lange tijd op dat laag pitje blijven staan. Slechts een enkele doorzetter wist met zijn vakmanschap en doorzettingsvermogen de Nederlandse wijnsector weer leven in te blazen. Daarbij was van doorslaggevend belang het selecteren van die wijnstokken welke in ons klimaat goed gedijen.
Er zijn op dit moment circa 210 wijngaarden in Nederland, waaronder hobbisten en professionele wijngaarden. Op dit moment (2016) hebben we een wijnbouwareaal van ongeveer 220 hectare met een opbrengst van zo´n 1.534.000 flessen wijn. In 2017 zal naar verwachting meer dan 250 hectare zijn aangeplant. De wijnbusiness is bezig met een goede come back.
De kwaliteit van de in Nederland geproduceerde rode en witte wijnen bereikt een steeds hoger niveau. De wensen van de consument volgend, zullen er in de toekomst steeds meer biologische wijnen beschikbaar komen. Bij biologische wijnbouw horen regels en natuurlijk ook een keurmerk. Enkele wijngaarden hebben reeds het SKAL-EKO keur en in de toekomst zullen er meer volgen. Dit speelt overigens een vanzelfsprekende rol voor de wijngaarden welke zich vanuit Nederland de Europese markt op willen bewegen.