blog placeholder

Whisky is een veelzijdige drank, met veel mogelijkheden voor een verdieping van je smaak. in dit artikel probeer ik wat beginselen uit te leggen, zodat er daarna ook echt genoten kan worden!

Je eerste whisky

Je eerste whisky uitkiezen is geen sinicure.Het is zelfs eigenlijk onmogelijk om meteen een juiste fles uit te kiezen als je nog nooit whisky hebt gedronken.De smaken van whisky’s kunnen zo uiteenlopen dat de ene fles zal voelen als een streling over de tong, en een andere kan aanvoelen alsof de duivel eroverheen plast.Het beste wat ik kan aanraden is dat je eerst wat proefflesjes probeert (meestal een stuk of 5 รก 6 verschillende flesjes van 5 cl in een kartonnen doosje). Op die manier kan je in ieder geval een beetje een idee krijgen van wat je te wachten staat, en sta je niet met je mond vol tanden in de whisky-winkel.Door eerst je smaak een beetje bepaald te hebben, weet je bijvoorbeeld of je de scherpere smaken kan waarderen, of juist niet.

Verschillende whisk(e)y’s

Zoals hierboven al gezegd, whisky’s lopen zeer uiteen in smaak, en zelfs in schrijfwijze… Whisky en Whiskey.Whisky: dit zijn de dranken uit Schotland en Canada.Whiskey: dit zijn de dranken uit de Verenigde Staten en Ierland.Overige landen schrijven meestal ook whiskey.

Bereiding van whisky

De bereiding van de whisky is ook van belang om er goed van te kunnen genieten. Wat het eerst opvalt is dat bij veel whisky’s een leeftijd staat. Je kunt heel duidelijk verschillen proeven tussen wel of geen 5 jaar extra rijping.De bereiding van whisky omvat een aantal stappen:

1) Malten: Het natmaken van de gerst, ook wel het ‘malten’ genoemd. De gerst wordt 2 tot 3 dagen geweekt in water, zodat de gerst gaat kiemen.

2) Kiemen: Tijdens het kiemen, wat hierna nog een week doorgaat, wordt het zetmeel in de gerst omgezet in suikers, die in een later stadium weer omgezet worden in alcohol.

3) Drogen: hierna wordt alles gedroogd in een oven, een zogenamde Kiln. Hierdoor stopt het kiemingsproces.

4) Malen: Nadat de gerst gedroogd is, word het fijngemalen.

5) Daarna wordt er weer water toegevoegd om ervoor te zorgen dat er nog meer zetmeel wordt omgezet in suikers.

6) Het vocht wat hiervan wordt afgetapt noemt met ‘wort’, en wordt gebruikt om de whisky te maken.

7) Fermentatie: gedurende deze stap worden de suikers in de wort omgezet in alcohol. In 2 tot 4 dagen wordt de vloeistof omgezet in ‘wash’. Deze bevat ongeveer 7 tot 10% alcohol.

8) Distillatie: Om het alcoholpercentage te verhogen, zal er gedistilleerd moeten worden. Omdat alcohol sneller verdampt dan water, zal het distillaat meer alcohol bevatten.

9) Hierna wordt de whisky opgeslagen, zodat het kan rijpen. In deze fase wordt ook de karakteristieke smaak bereikt.

Genieten van whisky

Geniet, maar drink met mate!

Van whisky hoeft je niet VEEL te drinken om te genieten; met 1 glas kun je rustig een paar uur doen. Des te meer dat je kan genieten van je drankje.