blog placeholder

Veel mensen die horen dat je whisky lekker vindt, zeggen eigenlijk al meteen dat ze whisky smerig vinden of dat ze het in ieder geval nooit puur zouden drinken. Vaak hebben ze dan ook maar alleen een bepaalde soort geprobeerd of drinken ze whisky alleen met cola. In onderstaand stuk hoop ik wat mensen hun eerste stappen te laten zetten op de weg van het leren genieten van deze heerlijke drank..

Voordat je whisky gaat drinken is het misschien ook wel handig om er iets vanaf te weten zoals, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt.

Eigenlijk is het heel simpel: Whisky bestaat uit graan, water en gist, hoe het precies gemaakt wordt is een iets moeilijker verhaal. Dus ik zal het kort houden.

De gerst wordt in water gelegd, om het zetmeel erin te activeren. Daarna wordt de gerst gedroogd en meestal in trommels geregeld gekeerd. De gedroogde gerst wordt gemengd met heet water waardoor er suiker vrij komt, deze vloeistof wordt regelmatig geroerd in een ketel waar de vloeistof rustig onder kan weglekken. Hierna wordt er gist toegevoegdd waardoor het mengsel gaat schuimen. Hierna wordt deze vloeistof gedistilleerd, waarna er een doorzichtige vloeistof van 60 tot 70 % alchohol overblijft. Deze vloeistof wordt in houten vaten opgeslagen waar men het meerdere jaren laat rijpen tot een whisky.

En zo moet je whisky dus eigenlijk ook drinken: niet snel naar binnen slaan, maar rustig op je gemak van genieten en de hele avond met een glas (of twee) doen.

Zoals met alles is het een kwestie van smaak, dus lang niet iedereen zal dezelfde whisky lekker vinden, en sterker nog lang niet iedereen zal whisky lekker viinden. Maar voor degene die het wel lekker vinden, is er genoeg te ontdekken in whiskyland.

Soorten:

Die zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Maar ze vallen in drie hoofdsoorten uiteen.

Malt: deze wordt gemaakt van gemoute gerst

Grain: deze wordt gemaakt van een andere graansoort

En Blended: een mix van beide soorten na distillatie en blending.

Nu zegt bovenstaande uiteraard alleen waar ze van gemaakt zijn en niet hoe ze smaken. Bovendien heeft iedereen zijn eigen smaak, dus wat voor de een super lekker is kan de andere niet wegkrijgen.

Proberen:

Zoals met alles, kom je er alleen maar achter welke soort whisky jij het lekkerst vindt door ze te proberen en met elkaar te vergelijken. Nu moet je whisky wel echt proeven, dus niet mixen met cola en dan zonder nadenken naar binnen gooien. Maar echt proeven, eigenlijk net zoals je wijn zou proeven: Je kijkt naar de kleur, je ruikt uitgebreid aan de whisky en dan neem je een slok, die je niet meteen doorslikt maar eerst even rustig door je mond laat gaan om zo het hele smaakpallet van de whisky te ervaren.