blog placeholder

Smaken verschillen. Dit geldt ook voor veschillende sooten brood. Als gevolg van onze groeiende bezorgdheid over onze gezondheid en een gezonde voeding kwam de laatste jaren de gezondheid van ons dagelijks brood steeds meer onder druk te staan. De bakkers reageerden op deze trend met het bakken van nieuwe broodsoorten. Welke soorten brood zijn er en wat is hun invloed op onze gezondheid?

De effect van brood op onze gezondheid zijn uiteraard uiteenlopend en hangen in de eerste plaats af van het soort brood dat je eet. En laten we maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: met mate brood eten is niet ongezond. Dat is het uiteraard wél voorzij die kampen met een gluten- en/of een gistallergie. Voor hen zijn granen en brood taboe. Maar daarom zeker niet getreurd. Er zijn voldoende en gezonde alternatieven voor ons dagelijks brood.

Honderden soorten brood

Alle soorten brood en hun invloed op onze gezondheid bespreken is écht onbegonnen werk, er bestaan honderden verschillende soorten brood. De basis wordt gevormd door het klassieke witte brood, en verder door roggebrood, volkorenbrood, meergranenbrood, zuurdesembrood en speltbrood. Ieder soort brood heeft zijn eigen samenstelling met zijn specifieke eigenschappen en zijn invloed op je gezondheid.

Wit brood: is voor de meesten van ons wellicht de meest vertrouwde en gegeten broodsoort. Spijtig, want wit brood heeft weinig of geen effect op onze gezondheid. In tegenstelling tot vele andere broodsoorten bevat het nauwelijks voedingsvezels maar des te meer calorieën. Zij die op hun gewicht letten of hun overgewicht kwijt willen laten dit witte brood bij voorkeur links liggen.

Roggebrood: barst van onmisbare voedingsvezels waardoor je verzadigingsgevoel langer duurt en je hongergevoel wordt uitgesteld. Daardoor zal je minder vlug naar calorierijke en ongezonde tussendoortjes grijpen. Roggebrood is dan ook bijzonder geschikt voor zij die definitief willen verlost geraken van hun overgewicht. De voedingswaarde van dit roggebrood hangt uiteraard af van zijn samenstelling. Honderd gram roggebrood is goed voor gemiddeld 190 calorieën en amper 2 gram vet. Het betreft onverzadigde en dus gezonde vetten.

Volkorenbrood: is omstreden. Voor sommigen is volkorenbrood een dikmaker. Het hangt er uiteraard van af hoeveel volkoren boterhammen je dagelijks naar binnen werkt. Zowel diëtisten als voedingscoaches zijn ervan overtuigd dat volkorenbrood met mate gegeten erg gezond is en je zeker niet dik maakt. Volkorenbrood bevat erg veel voedingsvezels. Dit komt omdat er tijdens het bakproces gebruik wordt gemaakt van volkorenmeel in plaats van normaal vezel arm meel. Door zijn hoge concentratie aan voedingsvezels zorgt dit volkorenbrood voor een goede darmwerking, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit. Dat is niet alles, want het verlaagt je slechte LDL- cholesterol en bevat het minder calorieën.

Zuurdesembrood: hierbij wordt gist vervangen door zuur deeg waardoor het steviger en zwaarder is dan brood dat gist bevat. Zuurdesembrood is veel langer houdbaar, is door zijn lage glycemische index geschikt voor diabetespatiënten en bevat melkzuurbacteriën voor een gezonde darmflora.

Meergranenbrood: de kwaliteit van dit brood is in grote mate afhankelijk van de granen die bij het bakken werden gebruikt.

Speltbrood: barst van de gezonde voedingsstoffen waaronder onmisbare vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Je geniet maximaal van de van de gezondheidsvoordelen van brood door regelmatig een combinatie van dit speltbrood en zuurdesembrood te eten.