blog placeholder

Met het warme benauwde zomerweer in Nederland kan een stukje watermeloen een heerlijke dorstlesser zijn om even af te koelen. Maar naast dat het heel erg lekker is, is het een vitaminebom, bevat het nauwelijks calorieën en is het zelfs goed voor je huid. 

Wat is het?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de watermeloen geen fruit maar behoort het tot de komkommerfamilie. Dit betekent dat de watermeloen een groente is. Over de afkomst van de watermeloen bestaan veel onduidelijkheden, maar waarschijnlijk komt deze uit Zuid-Afrika. Het is ook een hele oude vrucht. In China schijnt de watermeloen al duizenden jaren voor Christus bekend te zijn. Ook hier zijn onduidelijkheden over. Sommige bronnen zeggen 1000 jaar, anderen zeggen 4000 jaar. In Nederland werden de eerste watermeloenen pas een lange tijd na de Tweede Wereldoorlog aangevoerd.  

Waarom is de watermeloen gezond?

Ten eerste zit watermeloen bomvol met goede vitamines en mineralen. Het bevat vitamine A, B1, C, kalium, mangaan, koper, magnesium, calcium, zink, fosfor en ijzer. Het bevat daarnaast veel vezels en nauwelijks calorieën, een stukje watermeloen van 100 gram bevat maar 37 kalorieën. Dat nodigt toch nog meer uit tot snoepen!

Vitamine A is goed voor je gezichtsvermogen, de opbouw van cellen en tegen infecties.

Vitamine B is onder andere goed voor je huid, haar en ogen en het werkt tegen rimpels.

Vitamine C versterkt je immuunsysteem en maakt collageen aan om je botten en spieren bij elkaar te houden.

Kalium heeft een bloeddrukverlagend effect.

Mangaan is nodig bij de stofwisseling en helpt bij de vorming van botten.

Koper hebben we nodig voor de zuurstoftransport en om ijzer in ons lichaam op te kunnen nemen. 

Magnesium versterkt het geheugen en verhoogt de weerstand tegen stress, spanningen en depressies. 

Calcium is belangrijk voor de stevigheid van ons gebit en botten. Daarnaast het onze spieren goed functioneren en is het onmisbaar voor ons hart.

Zink zorgt voor de groei en vernieuwing van ons weefsel.

Fosfor hebben wij nodig voor onze stofwisseling en verstevigd ons gebit en skelet. 

Ijzer is belangrijk voor het verhogen van onze weerstand en dient als zuurstofvoorraad voor ons lichaam.

Naast al deze goede dingen wat een paar stukjes watermeloen voor onze gezondheid kunnen doen, verhoogt het ook je libido. Ja, je leest het goed. Een stukje watermeloen doet dienst als een soort natuurlijke viagra. Dit komt door de aminozuren citrulline en arginine in meloen. Deze stoffen bevorderen de productie van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide doet de bloedvaten ontspannen, ook de bloedvaten in de penis. 

Ten slotte is de schil van de watermeloen goed voor je huid. Snijd hiervoor het vruchtvlees van de schil af en neem een klein stukje schil. Hiermee ga je een paar keer mee over je gezicht. Probeer het maar eens, je krijgt er sowieso een stralende huid van en in de zomer werkt dit tegen verbranding en anders is het heerlijk verfrissend. 

Dus waar wacht je nog op? Ren naar de supermarkt, haal een (stukje) heerlijke dorstlesser en ga je zonder schuldgevoel te buiten aan deze superfood. Eet het op, maak er een smoothie van, verwerk het in een salade of wrijf die schil over je gezicht. De mogelijkheden zijn eindeloos en superlekker.