blog placeholder

Vandaag kocht ik voor € 0,99 een zak pepernoten van 750 gram van het merk Favorina bij de Lidl. Tot mijn grote verbazing smaken ze ook nog uitstekend. Daarom vraag ik me nu af, wat zit er in een zak pepernoten van de Lidl en hoe kunnen ze dat voor zo weinig geld maken  en distribueren?

Ingrediënten pepernoten van de Lidl

Op de achterzijde van de verpakking pepernoten van de Lidl staat welke ingrediënten er in de KRUIDNOTEN zitten. Dit is: tarwebloem (gluten), suiker, plantaardig vet, (palmvet, volledig ongehard), glucose-fructosestroop, specerijen (bevat kaneel), lupinemeel, zout, gebrande suiker en rijsmiddelen: natriumbicarbonaat, ammoniumbicarbonaat en zuurnatriumpyrofosfaat.

Nutritionele informatie* per 100 gram

Energetische waarde 1876kJ/446kcal, Eiwitten 7,0 g, Koolhydraten 71,0 g, waarvan suikers 28,0 g, Vetten 14 g, waarvan verzadigd 0,5 g, Voedingsvezels 4,0 g en Natrium 0,5 g Meer informatie op: www.lidl.nl

* Nutritionele informatie wordt ook wel voedingswaarde genoemd.

Verder staat er dat het geproduceerd is door Lidl Nederland GmbH, Postbus 198, 1270 AD Huizen.

Nieuwsgierig als ik ben ga ik eerst op Google Maps kijken of er in Huizen een bakkerij van de Lidl staat. Het bakkerijbedrijf Lidl Nederland GmbH blijkt het hoofdkantoor van Lidl in Huizen te zijn. De kans is dus groot dat ze bijvoorbeeld bij  Delft Biscuit in Harderwijk zijn gebakken. Dit is namelijk de grootste pepernoten bakker van Nederland die 70% van alle in Nederland verkochte pepernoten produceerd. (zie pepernotenfabriek.nl ) En zoals je kunt lezen in dit artikel (tijdschrift.dezaak.nl ) komen nagenoeg alle huismerken van de grote winkelketens hiervandaan. Volgens de wet, zie rijksoverheid.nl/voeding , moet de producent op de verpakking vermeld staan. Ik vraag me nu af of de Lidl de wet niet overtreed door op de verpakking te vermelden dat zij het bakken terwijl naar alle waarschijnlijkheid Delft Biscuit in Harderwijk ze bakt.

Lidl Hoofdkantoor Huizen Nederland

Als tweede ga ik de ingrediënten eens wat beter bestuderen.

Allereerst staat er tarwebloem (gluten). Volgens Wikipedia is tarwebloem heel fijn gemalen tarwe en is gluten de naam van een groep eiwitten die aangetroffen worden in het endosperm van alle granen. Er staat ook dat tarwe voor ongeveer 80% uit gluten bestaat vandaar dat de Lidle (gluten) achter het woord tarwebloem zet.

Ten tweede staat er suiker, hier wordt kristalsuiker mee bedoeld gewonnen uit waarschijnlijk suikerbieten.

Ten derde staat er  plantaardig vet, (palmvet, volledig ongehard). Palmvet is van zichzelf neutraal van smaak is en wordt in heel  veel voedselproducten verwerkt. Palmvet moet verhit worden om vloeibaar te worden en bevat 48% meervoudig onverzadigde vetten.

Ten vierde staat er glucose-fructosestroop,  (ook bekend als High-fructose corn syrup, HFCS, Glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop) is een maisstroop die door enzymatische processen een grote toename van het fructosegehalte kent. Hierdoor benadert de chemische samenstelling die van suiker enigszins. Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose, goedkoper is en bovendien langer bewaard kan worden. Het wordt soms als “natuurlijke suikers” gepromoot.

Ten vijfde staat er specerijen (bevat kaneel), om erachter te komen welke specerijen er precies in zitten ga ik naar www.lidl.nl  (op het pak staat namelijk: Meer informatie op: www.lidl.nl ). Daar kan ik echter niets vinden over deze kruidnoten. Er zit waarschijnlijk echter geen anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel, gember, zonnebloempitten of nootmuskaat in omdat daar ook veel mensen allergisch voor zijn.

Ten zesde staat er lupinemeel, dit bevat 25 % vet en 40 % hoogwaardig eiwit, waaronder de essentiële aminozuren methionine en tryptofaan. Uit recent onderzoek is gebleken  dat lupinemeel allergische reacties kan geven. Daarom moet sinds december 2008 ook lupine verplicht op etiketten van voedingsmiddelen worden vermeld, naast de al eerder genoemde elf andere ingrediënten waarvoor vaak allergieën optreden.

Ten zevende staat er zout, hiermee wordt waarschijnlijk NatriumChloride zout bedoelt.

Ten achtste Gebrande suiker, dit wordt geproduceerd uit suikerbiet en is verkrijgbaar met een kleursterkte van 500 ebc (harmonieus zoete, licht gekaramelliseerde siroop). De variant met 16.000 ebc is krachtig, kruidig en aromatisch.

Tenstlotte staan er drie rijsmiddelen: natriumbicarbonaat, ammoniumbicarbonaat en zuurnatriumpyrofosfaat.

Natriumwaterstofcarbonaat (natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist. Als toevoeging voor levensmiddelen heeft het E-nummer E 500 (ii). Het wordt ook wel gebruikt in bluspoeder in brandblusapparaten of als mild poets- of schuurmiddel, vooral in huishoudelijke context in Engeland, of als zuiveringszout, bestanddeel van maagtabletten tegen zuurbranden. Bij menging met een sterk of zwak zuur ontleedt het waarbij koolzuurgas vrijkomt.

Ammoniumwaterstofcarbonaat of ammoniumbicarbonaat is een wit poeder, het zout van ammoniak en waterstofcarbonaat met scheikundige formule NH4HCO3. Bij verhitting tussen 36°C en 60°C ontbindt ammoniumwaterstofcarbonaat zich tot ammoniak, water en kooldioxide. Als toevoeging voor levensmiddelen heeft het E-nummer E 530 (ii). Ammoniumwaterstofcarbonaat wordt gebruikt in blusmiddelen, medicijnen, kleurstoffen, kunststof, keramiek, leerlooierij en katalysatoren.

Zuurnatriumpyrofosfaat heeft als toevoeging voor levensmiddelen het E-nummer E450 (ii). Zuurnatriumpyrofosfaat is een Synthetische emulgator, stabilisator en zuurt regelaar, gemaakt uit fosfaatzouten.