Welke voedingswaren mag je invriezen? Welke niet? Enkele nuttige tips voor het invriezen van voeding.
Wat mag je invriezen?
Groenten
Je moet de groenten eerst blancheren. Door te blancheren worden de enzymen afgebroken, die anders de smaak en kleur van de groenten aantasten. Groenten blancheren doe je als volgt. Zet een grote kookpot op het vuur met ongezouten water en laat het koken. Dan doe je de groenten erin voor 3 à 10 min afhankelijk van de soort. Nadien afgieten en spoelen onder ijskoud water. Vervolgens invriezen in kleine porties.
Aardappels
Aardappels kan je enkel invriezen in de vorm van puree of kroketten of als je ze eerst gebakken hebt. Gewone gekookte aardappelen invriezen doe je dus beter niet, want die worden zwart.
Vis
Vis die je gewoon in de supermarkt koopt is eigenlijk niet meer supervers en vries je dus best niet meer in. Eet deze vis dus best direct op als je hem koopt.
Kruiden
Verse kruiden kan je invriezen. Dat doe je als volgt. Spoel de verse kruiden onder koud water en laat ze goed uitlekken en stop ze zo in de vriezer (in een zakje of doosje). Dus niet eerst fijnhakken, maar in zijn geheel invriezen.
klaargemaakte schotels
Heb je bijvoorbeeld bloemkool in kaassaus gemaakt, of vol-au-vent of stoofvlees? Ook dat kan je invriezen op voorwaarde dat je het eerst laat afkoelen en dan meteen in je diepvriezer stopt. Dus niet eerst enkele dagen in de ijskast laten staan, maar meteen afgekoeld de vriezer in!
Fruit
Fruit invriezen doe je als volgt. Eerst het rijp! fruit wassen met water, daarna eventueel het fruit snijden (halveren). Verwijder ook steeltjes en pitten. Vries het vervolgens in. Fruit dat niet rijp is zal ook niet meer rijp worden in de diepvriezer of als het eruit komt, dus vries enkel rijp fruit in.
Goed om te weten:
– diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen als verse groenten. De voedingswaarde is dus dezelfde. Maar uiteraard is het belangrijk dat het op de juiste manier ingevroren wordt.
– alles wat warm is eerst laten afkoelen voor je het invriest
– de beste manier van ontdooien is je voedingswaren in de koelkast laten ontdooien. Let op, dit duurt wel bijna een volledig dag!
– groenten die uit de diepvries komen moet je niet ontdooien voor je ze klaarmaakt, je kan er dus direct mee aan de slag.
– alles wat reeds ingevroren is geweest vries je geen 2 de keer in. Het risico op bacteriën wordt zo immers veel groter. De kans op voedselvergiftiging wordt hiermee groter.
– vergeet je ingevroren voeding niet te dateren, zo weet je hoe lang het nog bruikbaar blijft en wat er best eerst opgegeten kan worden.