Qua smaak en uitstraling zie je het verschil niet. Maar toch is er een groot substantieel verschil tussen abdijbier en trappistenbier
Verschil:
eigenlijk is het heel simpel een abdijbier is een bier dat gemaakt wordt uit naam van een adbij maar gemaakt wordt zonder inmenging van een pater van de orde der trappisten. Een trappistenbier mag zich pas trappist noemen als: het onder toezicht van de kloostergemeenschap gebrouwen wordt, het in een abdij gebrouwen wordt en de winst moet voor een gedeelte afgestaan worden aan sociale doelen.
Bieren die dit niet doen maar wel volgens een oud kloosterrecept gemaakt worden of helemaal niks van hun winst afstaan, of zelfs door een andere kloosterorde worden gebrouwen, mogen zich dus geen trappisten bier noemen. Deze bieren kennen we als abdijbieren, een van de bekendste voorbeelden hiervan is
Leffe
Misvatting:
Het is dus niet zo dat een abdijbier van mindere kwaliteit is dan een trappist. Vaak zul je zien dat de bieren gelijk zijn van smaak en ook de uistraling/merkbeleving is vaak hetzelfde. Het enige verschil tussen de twee heb ik net hier boven beschreven.
Trappisten:
Er zijn wereldwijd maar 25 brouwerijen die erkend worden als trappisten brouwerij. In Nederland hebben we er maar 1 :
La Trappe
in berkel enschot. België heeft de meeste trappisten brouwerijen.
Mocht je niet overtuigd zijn van het feit dat er qua smaak bijna geen verschil is dan raad ik je aan om de proef op de som te nemen. En heerlijk te genieten van een lekker abdijbier of een heerlijke trappist. Maar denk eraan geniet maar drink met mate, en dat geldt zeker voor deze bieren want het zijn stuk voor stuk straffe jongens.