blog placeholder

In de zomer is het heerlijk om buiten te genieten van een zelfgemaakte lekkernij. Maar ook in de winter zoekt men de gezelligheid op in huis met een glaasje wijn of bier. Voor de degene, die geen alcohol drinken is een glaasje fris ook heerlijk met het volgende recept.

Biologisch

In het najaar kan het heerlijk zijn een week vakantie door te brengen aan de Moezel. Langs de oever vindt je campings, hotels en pensions in overvloed. Wat je ook in grote aantallen tegenkomt, zijn walnotenbomen. De bomen worden niet behandeld met wat voor middel dan ook. Je kunt ze biologisch noemen. Eind september, begin oktober beginnen de rijpe noten te vallen. Na het rapen moeten de noten een poos drogen, waarna ze gegeten kunnen worden.

Knabbelen of koken.

Het is lekker en gezellig ’s avonds een nootje te kraken. Je kunt er ook mee kokkerellen. Je kunt ze roosteren in een koekenpan en af laten koelen om ze in de sla te doen. Of nat maken, met suiker bestrooien en dan een poosje in de oven doen. Je krijgt dan suikerwalnoten.

Tapenade.

Mijn favoriete recept is tapenade. De ingrediënten zijn knoflook, zongedroogde tomatenoriginele Parmezaanse kaas, (Parmigiano Reggiano), olijfolie en natuurlijk walnoten. Je hakt de ingrediënten fijn met een mes of doet het geheel in de keukenmachine.  Het is handig om met de droogste te beginnen, de walnoten, dan de knoflook en vervolgens de tomaten. De kaas rasp je. Dan doe je alles samen in een ruime kom en voegt de olie toe. Eventueel kun je een beetje olie gebruiken uit het potje met zongedroogde tomaten. Hier zit een kruidenmengsel in. Je roert het geheel goed door.

Houdbaarheid.

De tapenade is een paar dagen houdbaar, mits in de koelkast bewaard. Tapenade wordt vaak gegeten op stokbrood. Op een verjaardag sla je geen slecht figuur met een zelfgemaakt produkt. Maar stel je voor, dat je wat overhoudt? Weggooien is zonde.

Als je de volgende dag een lekker stukje rundvlees hebt gebraden, kun je een heerlijke jus maken. Je haalt het gare vlees uit de pan en voegt de tapenade toe. Je roert de tapenade goed door het braadsap en warmt het geheel op. En smullen maar.

Bij een kropje sla hoort een dressing. Door de tapenade zit al olie verwerkt. Het is een goede basis voor de dressing. Voeg nog wat olie toe, zodat het iets vloeibaarder wordt.

Alternatieven.

Als je een liefhebber bent van vis, kun je eventueel wat tonijn toevoegen. Kun je niet aan Parmigiano Reggiano komen, of vindt je de kaas te duur, is deze te vervangen door de goedkopere, maar wel minder smaakvolle Grana Pardano. De originele Parmezaanse kaas is makkelijk te herkennen aan de geur van ananas, vooral na het raspen. Ook kun je olijven of kappertjes fijngehakt aan het recept toevoegen.

Wat te doen als iemand allergisch is voor walnoten? Dat kan voorkomen. Je kunt de walnoten vervangen door een andere noot. Macadamia’s of pecannoten zijn ook erg lekker in de tapenade. Wel zijn deze notensoorten niet goedkoop. Eventueel zou kunnen experimenteren met een goedkopere soort. Ook kun je er voor kiezen, geen noten te gebruiken.

Geniet van dit recept en experimenteer ermee. Heerlijk in elk jaargetijde.