De populairste televisiekoks van dit moment zijn Robert Kranenborg, Gary Mehigan, Julius Jaspers, Gordon Ramsay, Nigella Lucy Lawson, George Calombaris, Herman den Blijker, Rudolph van Veen, Jamie Oliver en Sandra Ysbrandi, zij presenteren respectievelijk op de televisie de kookrogramma’s Over de Kook, Masterchef Australïe, Topchef, Oorlog in de keuken, The Taste, Masterchef Australïe, The Taste, 24Kitchen, Jamie Oliver’s Food Revolution en Live4you.
Hoe wordt je Top kok in Nederland:
Om te kijken met wat voor opleiding je top kok kunt worden in Nederland heb ik van een bekende top kok opgezocht welk pad hij bewandeld heeft om top kok te worden. Hiervoor heb ik het carrière pad van Robert Kranenborg uitgezocht. Robert Kranenborg leerde op tienjarige leeftijd koken in het restaurant van zijn vader. Toen hij een jaar of 16 was ging hij werken bij het schouwburgrestaurant Orpheus in Apeldoorn. Bij zijn volgende werkgever, het met één Michelinster getooide restaurant De Witte in Amersfoort, kwam hij in aanraking met de haute cuisine. Hierna ging hij in de leer bij het met twee Michelinsterren getooide restaurant L’Oustau de Baumanière in Les Baux-de-Provence in de Provence in Frankrijk. Hierna volgden nog het met één Michelinster getooide restaurant Péniche Île-de-France in Parijs en het met drie Michelinsterren getooide restaurant Le Grand Véfour eveneens in Parijs, dat toen onder leiding stond van de eerste televisie kok van die tijd, Frankrijk Raymond Oliver. In 1977 ging Robert Kranenborg weer in Nederland werken bij restaurant De Echoput in Hoog Soeren. Twee jaar later ging hij als chef de cuisine werken bij het met twee Michelinsterren getooide La Cravache d’Or. Daarna werkte hij vijf jaar als chef bij het Haagse restaurant Corona waar hij een Michelin-ster behaalde. Van 1977 tot 2000 werkte hij in de keuken van het met twee Michelinsterren getooide Amstel Hotel. In 2000 begon hij met John Vincke het restaurant Vossius met als doelstelling drie Michelinsterren te krijgen. Verder als één Michelin-ster zijn ze echter niet gekomen want het restaurant ging snel failliet en de inboedel werd verkocht. Na dit faillissement kreeg hij een baan aangeboden als executive chef de cuisine bij nieuw op te starten restaurant Le Cirque in het Circustheater in Scheveningen. Ook daar behaalde Robert Kranenborg Michelinster. Tegenwoordig is Robert Kranenborg zelfstandig culinair adviseur. Daarnaast is hij voorzitter van de vakjury van de Nederlandse Bocuse d’Or en ambassadeur van het jaarlijks door het Koksgilde georganiseerde Nationaal Kampioenschap Koken die gezien wordt als de meest ambitieuze prijs voor Nederlandse koks. De winnaar hiervan ontvangt de Gouden Koksmuts.
Waarom zijn kookprogramma’s zo populair?
De hoge kijkcijfers van al die kookprogramma’s zijn volgens mij te verklaren uit het feit dat het merendeel van de kijkers naar kookprogramma’s puur ter ontspanning televisie kijkt. Ze kiezen daarom bewust programma’s waarbij ze niet hoeven na te denken. Zoals je wellicht weet maakt, volgens de toonaangevende psycholoog Sigmund Freud, ieder mens in zijn onbewuste ontwikkeling een vijftal fases door namelijk de Orale fase, de Anale fase, de Fallische fase/oedipale fase, de Latentiefase en de Genitale fase. Dit verklaart waarom een televisiekijker die geheel onbewust televisiekijkt onbewust kiest voor de meest primaire drift namelijk de Orale fase en dus een sterke voorkeur heeft voor programma’s die over eten gaan.