Ik heb maar 1 keer in mijn leven koffie gedronken. Dat was toen ik een jaar of 8 was. Ik kreeg toen last van mijn maag en ik kon niet slapen. Daarom besloot ik de volgende dag dat ik nooit meer koffie zou drinken. Ik ben nu 51 en ik heb inderdaad sindsdien niet één keer koffie gedronken. Ik ben er ook van overtuigd dat thee drinken gezonder is dan koffie drinken. Maar waarom is thee gezonder dan koffie?
Koffie:
De belangrijkste eigenschap van koffie is dat het je vermoeidheid tegengaat en dat je je daardoor beter kunt concentreren. Het vocht in de koffie is net zo gezond als zuiver water maar de cafeïne in de koffie, die er voor zorgt dat je niet zo snel vermoeid raakt, is niet zo gezond. Een te grote hoeveelheid cafeïne kan leiden tot hartkloppingen, hoofdpijn, slapeloosheid en angstgevoelens. Daarom is het voor zwangere vrouwen en kinderen beter om helemaal geen koffie te drinken. Cafeïne is in kleine hoeveelheden ongevaarlijk. Het lichaam went er na verloop van tijd echter aan waardoor je op den duur steeds een beetje meer koffie moet drinken voor hetzelfde resultaat. Op den duur functioneer je dus niet beter als je koffie drinkt maar heb je koffie nodig om op het niveau te functioneren zoals die was voor dat je begon met koffie drinken. Koffie is bij normaal gebruik niet kankerverwekkend, dit is pas het geval bij 30 koppen koffie per dag gedurende meerdere jaren.
Waarom drinken er zo veel mensen koffie?
Net als met alle onschuldige verslavingen beginnen de meeste mensen uit onwetendheid met koffie drinken. In het geval van koffie beginnen de meeste mensen al op jonge leeftijd omdat de hele familie dat doet en ze het dus gewoon vinden. Hierdoor raken ze na een paar weken al jong verslaafd en omdat er geen directe gezondheidsreden is om te stoppen gaan ze meestal de rest van hun leven door met koffie drinken. De belangrijkste reden hiervoor is dat als ze een dag geen koffie drinken er meteen afkickverschijnselen optreden. De psychologische en fysiologische effecten van koffie maken duidelijk dat cafeïne een drug is die misbruikt kan worden of waaraan men verslaafd kan raken. Omdat cafeïne wordt gezien als een milde drug, is het gebruik van cafeïne echter maatschappelijk geaccepteerd. In de nieuwe uitgave van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (kortweg DSM, vertaling diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen) is Koffieverslaving echter wel officieel opgenomen als een geestelijke aandoening.
Thee:
Uit onderzoek van onderzoekers van de Universiteit Utrecht blijkt dat er behoorlijk wat aanwijzingen zijn dat meerdere koppen zwarte thee per dag de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Ook geeft drie of meer koppen thee drinken per dag, waarschijnlijk door de antioxidanten in de thee, op diabetes een gunstig effect.
De gezonde theedrinker:
Uit onderzoek blijkt dat theedrinkers niet alleen gezonder blijven door de thee maar ook doordat ze meer bewegen, minder alcohol drinken, minder roken en minder vaak overgewicht hebben. Stuk voor stuk factoren die de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes sterk verminderen. De gezondheidsvoordelen kunnen dus niet alleen aan thee toe worden geschreven.