Nog niet zo veel jaar geleden was je eigen groente telen in je eigen moestuin helemaal niet populair. Dit werd hoofdzakelijk gedaan door vooral oudere mensen, een enkele jongere enthousiasteling en mensen die uit principiële overwegingen hun eigen onbespoten groente en fruit teelden. Hierin kwam een kentering toen de financiële crisis begon. Of dit nu inderdaad kwam door het feit dat heel veel mensen minder te besteden hadden is nooit met zekerheid vastgesteld. Het kan ook veroorzaakt zijn doordat er in de media steeds meer aandacht kwam voor de excessen in de voedsel productie en dan met name in de groente- en fruit productie.
Is zelf je eigen groente en fruit verbouwen zo populair door de crisis?
Ik denk zelf dat de populariteit van het je eigen groente verbouwen niets met de financiële crisis te maken heeft. Groente en fruit waren namelijk nooit eerder het hele jaar rond zo goedkoop verkrijgbaar. Dit wordt veroorzaakt door de open grenzen in de Europese gemeenschap waardoor landen als Polen en Spanje nu zonder beperkingen hun groente en fruit in ons land kunnen aanbieden. De meeste groenten en fruit soorten brengen daardoor al jaren te kort op om ze in Nederland op een ambachtelijke biologische manier rendabel te kunnen telen. Om toch voldoende inkomen te kunnen verwerven worden de groente en fruit telers gedwongen om steeds meer hectares te verbouwen en zo goedkoop mogelijk te produceren.
De verborgen armoede van de groente en fruit telers:
Als gevolg van het feit dat groente en fruit het hele jaar rond zo goedkoop moet worden geproduceerd is er heel veel verborgen armoede in de land- en tuinbouw. Dit zal de doorsnee Nederlander niet opvallen omdat die ziet dat de ondernemers in de groente- en fruitteelt nog steeds in een mooi vrijstaand huis wonen en een goede auto rijden. Dit is ook het geval maar schijn bedriegt, ik zal dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 40 jaar geleden kon een witlofteler met 4 hectare witlof met één vaste medewerker die een modaal salaris had een goed inkomen verwerven. De verborgen armoede zit hem in het feit dat vandaag de dag diezelfde witlofteler 120 hectare witlof moet telen om, met de hulp van een 15tal medewerkers die hij net aan een minimum loon kan betalen, een goed inkomen te kunnen verwerven, in plaats van dat 30 ondernemers een goed inkomen hebben en 30 medewerkers een modaal salaris.
Waardoor is zelf je eigen groente verbouwen opeens zo mateloos populair?
De werkelijke reden dat het verbouwen van je eigen groente en fruit nu zo populair is, is veroorzaakt door de media. In de media wordt de consument de laatste jaren keer op keer gecommuniceerd dat de regulier geteelde groente en het regulier geteelde fruit ongezond is door de in de teelt gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde zaden. Het telen van je eigen onbespoten groente wordt daarom door de media sterk gepropageerd. Deze tendens is vervolgens opgepikt door diverse marketeers. Deze bedachten de acties die nu bij diverse supermarkten worden gehouden zoals de “Albert Heijn moestuintjes” en de “Deka Markt zaaibakjes” met zaadjes van kruiden en groenten zoals Basilicum, Bieslook, Krulpeterselie, Selderij, Dille, Tijm, Rucola, Kropsla, Andijvie, Paprika, Broccoli, Lente ui, Prei, Wortel, Aubergine, Radijs, Cherrytomaat, Spinazie, Veldsla, Bosaardbei. Alleen bij de Albert Hein ging het bij deze actie al om 40 miljoen zakjes zaad, mede hierdoor wordt het zelf kweken van je eigen groente nog populairder.