Hete sausen bestaan al sinds mensen zich realiseerden dat Chilipepers kunt eten. Flessen die hete sausen bevatten saus zijn opgegraven op archeologische sites en werden gevonden in oude scheepswrakken, volgens de “The Hot Sauce Bible”, The Crossing press 1996
In Amerika bestaat er al lang een liefde voor hete sausen. Er zijn al advertenties bekend uit 1806 waarin Cajunsaus worden aangeprezen.
Veel van de hete sausen kwamen het zuiden van amerika. De Cajun keuken en andere keukens wakkerderden de honger naar pittige sausen aan.
Eén van de eerste sausen die op grote schaal geproduceerd werd was Edmund Mclhenny’s Tabasco®Brand pepersaus, die in 1868 op de markt verscheen en wordt nog steeds gemaakt. Volgens de “familie overlevering”
bottelde Edmund zijn eerste Tabasco®saus in gerycelde cologneflessen. De McIlhenny familie heeft van “Tabasco” een handelsmerk gemaakt (De naam Tabasco verwijst eigenlijk naar een geografische en politieke regio in Mexico waar de Tabasco peper vandaan schijnt te komen). Gelijksoortige sausen met Tabasco peper staan alleen maar bekend als “hete saus”. De McIlhenny is trots op haar erfgoed en heeft daarom in 2006 een museum opgericht in New Orleans.
McIlhenny’s succes heeft in de jaren 20 van de vorige eeuw ook een aantal imitators aangetrokken zoals Trappey’s Hot Sauce (Gemaakt door B.F. Trappey, een ex McIlhenny werknemer) en Crystal hot Sauce.
Sommige sauzen werden geen succes bij de consument, Heinz, het toonaangevende bedrijf op sauzengebied, gevestigd in Pittsburgh, produceerde eens een Tabasco pepersaus, dit werd echter geen succes en werd uit de productie gehaald.
Tegenwoordig zijn er meerdere soorten hete sauzen op basis van diverse soorten pepers. Deze worden genuttigd bij verschillende gerechten. Ook zijn er leuke dispensers voor saus verkrijgbaar zoals het sauspistool.