Veel mensen denken dat een koolhydraatarm dieet de zoveelste belofte is om (snel) af te vallen en staan hier relatief sceptisch tegenover. Hoewel de naam eigenlijk al een beetje aangeeft waar het bij dit dieet om draait, is een koolhydraatarm dieet zeker niet alleen gedacht om gewicht mee te verliezen. Sommige koolhydraatarme diëten zijn namelijk gericht op het verbeteren van bloedsuikerwaarden en weer andere koolhydraatarme,- of vrije diëten kunnen helpen bij epilepsie. In dit artikel gaan we daarom dieper in op waar een koolhydraatarm dieet nu eigenlijk precies voor dient.
Wat is een koolhydraatarm dieet?
Een koolhydraatarm dieet wil zeggen dat je maar maximaal 130 gram koolhydraten tot je neemt. koolhydraten in onze voeding zijn suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappels, peulvruchten, groente en fruit, maar ook in frisdrank, koek en snoep. Bij dit dieet haal je dus relatief veel energie uit eiwitten en vet en weinig energie uit koolhydraten. Je kunt hier overigens nog een stapje verder in gaan en maar maximaal 50 gram koolhydraten tot je nemen. Daarbij speken we dan in plaats van een koolhydraatarm dieet van een ketogeen dieet.
Wat heeft een koolhydraatarm dieet voor doel?
Vanzelfsprekend kan een koolhydraatarm dieet ervoor zorgen dat mensen afvallen. Logisch want als je minder calorieën en suikers binnen krijgt, val je af. Toch kunnen sommige koolhydraatarme diëten meer dan alleen voor gewichtsverlies zorgen. Zo kan een koolhydraatarm dieet gericht zijn op het verbeteren van bloedsuikerwaarden. Voor mensen met diabetes type 2 kan zo’n dieet onder begeleiding van een diëtist dus erg zinvol zijn. Uit onderzoek blijkt dat een laag koolhydraten dieet positieve effecten kan hebben op de bloedglucosewaarden. Een kleine vermindering in je huidige koolhydrateninname kan al effect hebben. Als je last hebt van diabetes en je wilt een koolhydraatarm dieet volgen, doe dit dan altijd wel onder begeleiding van je arts en/of diëtiste. Het kan namelijk zijn dat je medicatie moet worden aangepast.
Koolhydraatarm dieet bij epilepsie
Een koolhydraatarm dieet kan niet alleen helpen bij diabetes maar ook bij epilepsie. We hebben het dan over de extreme versie van het dieet namelijk het eerder genoemde keto dieet. Hierbij ga je terug naar een inname van maximaal 50 gram koolhydraten per dag en vul je je dieet verder aan met eiwitten en vetten. Het keto of ketogeen dieet is zeker niet nieuw. Het is in de twintiger jaren van de vorige eeuw al ontstaan en de voordelen waren en zijn nog steeds verbluffend. Een keto dieet werd en wordt overigens nog steeds met veel succes gebruikt bij mensen met epilepsie. Het is een methode die ingezet wordt als medicatie tegen deze ziekte niet aanslaat of als de bijwerkingen van de medicijnen onaanvaardbaar zijn. Van een keto dieet is bewezen dat het epileptische aanvallen kan verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het dieet bij 30% tot 50% van de patiënten een positief resultaat geeft.
Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in een Koolhydraatarm dieet of in een keto dieet en/of heb je last van één van de beschreven ziektes? Overleg dan voordat je hiermee van start gaat altijd van tevoren met je behandelend arts. Hij of zij zal je hierbij kunnen begeleiden of je door kunnen verwijzen naar de juiste diëtiste.