koffie ruiken

Met de komst van koffiepads en cups is de oh zo bekende geur van koffie lang niet meer zo vaak en duidelijk aanwezig in onze huizen als vroeger wel het geval was. En dat is jammer, want voor veel mensen is de geur van koffie er eentje die heel wat herinneringen en fijne gevoelens oproept. Zelfs bij mensen die eigenlijk helemaal niet van koffie houden.

Het ruikt zo gezellig

Vraag je aan mensen waar zij aan denken als zij de geur van koffie ruiken, en meestal zullen er woorden opduiken die iets te maken hebben met gezelligheid. Warm, knus, thuis; zomaar wat voorbeelden. Zeker wanneer je bent opgegroeid in een huis waar samen koffie drinken stond voor gezelligheid, voor even samen zitten en kletsen (en met een beetje geluk wat lekkers bij de koffie!) dan zal je dat vast herkennen.

Het ‘good old’ koffiezetapparaat was niet zo snel, maar deed zijn werk wel prima. Het water pruttelde er gezellig doorheen, en in de tussentijd kreeg de koffie volop de kans om zijn geur door het hele huis te verspreiden. Vaak kwamen mensen al vanzelf naar de keuken of woonkamer toe als zij roken dat de koffie bijna klaar moest zijn, om gezellig een kopje te drinken. Voor veel kinderen die opgroeiden in een huis waar koffie werd gedronken, is het één van de meest kenmerkende geuren die zij zich herinneren uit hun jeugd. Nog steeds staat een kopje koffie voor hen voor gezelligheid, kunnen ze er echt van genieten om even aan een handje vol koffiebonen te ruiken en komt dat vertrouwde gevoel van vroeger direct weer naar boven.

We ruiken het steeds minder vaak

Alhoewel de nieuwe, moderne koffiemachines die we tegenwoordig in huis hebben hun werk prima doen, lekker snel ook, hebben zij ook een groot nadeel: er komt veel minder geur bij vrij. Voor de kwaliteit van de koffie misschien een goede zaak, als er geur ontsnapt betekent dat tenslotte dat deze niet in het kopje koffie terechtkomt, wat eigenlijk wel de bedoeling is. Maar het gebrek aan geur doet wel iets af aan de gezelligheid, het warme gevoel dat we zo lang hebben gekregen als we koffie roken. En dat geldt niet alleen voor mensen die zelf koffie drinken; ook wanneer je er helemaal niet van houdt, is de kans groot dat je de geur wel lekker vindt, en deze ook steeds meer mist nu hij steeds meer verdwijnt. Gelukkig is de ‘ouderwetse’ manier van koffiezetten, inclusief pruttelende machine, langzaam maar zeker weer bezig aan een opmars. De kans is groot dat deze zijn oorsprong kent bij mensen die de geur net zo missen als wij allemaal.