blog placeholder

 

De Borrelgarnituur en de Bittergarnituur zijn allebei typisch Nederlandse gerechten. Dit kun je zien aan het feit dat er bijvoorbeeld in het Engels, in het Frans en in het Spaans geen vertaling voor is. Zowel in het Engels als in het Frans en als in het Spaans wordt de Bittergarnituur vertaald als voorafje. De reden hiervoor is dat ze de gemengde hapjes die tezamen de Bittergarnituur vormen niet kennen. Speciaal voor iedereen die hier ook niet van op de hoogte is zal ik in dit artikel ingaan op de inhoud van de Bittergarnituur. 

Bittergarnituur:
Ook ik nuttig als rechtgeaarde Nederlander zo nu en dan natuurlijk een Bittergarnituur zonder er bij stil te staan wat een Bittergarnituur nu eigenlijk betekend. De naam Bittergarnituur is afgeleid van het meest algemene minigerechtje dat in ieder Bittergarnituur hoort te zitten namelijk de Bitterbal. Waar de naam Bitterbal precies vandaan komt is niet bekend maar de meest aannemelijke verklaring voor de naam Bitterbal is dat de eerste Bitterballen geserveerd werden bij een bittertje oftewel een borreltje.

Waar bestaat een Borrelgarnituur of Bittergarnituur uit?
Er zijn diverse Nederlandse aanbieders van de Bittergarnituur. Deze voeren ieder een eigen specifieke samenstelling van hun Bittergarnituur afhankelijk van de doelgroep die ze op het oog hebben. De zich als speler in het hogere snacksegment profilerende aanbieder “Van Dobben” stelt zijn Bittergarnituur samen uit kalfsvleesbitterballen, ambachtelijke gehaktballetjes, minikaassoufflés en kipfiletstukjes in een krokant korstje (ook wel Kipfiletnuggets genoemd). De kipfiletnuggets bestaan uit kipfilet, water, bloem , tarwegluten, zetmeel, paneermeel, zout, stabilisatoren, plantaardige oliën, dextrose, zuurteregelaars en smaakversterkers. De mini Kaassoufflés bestaan uit Tarwebloem, smeltkaas, kaas ,melk, water, boter, melkeiwit, smeltzouten, zetmeel, gemodificeerd zetmeel, weipoeder, zout, kaas aroma, kleurstoffen, water, margarine, palmolie, raapzaadolie, water, zout, emulgatoren, citroenzuur, rijstemeel,  gist, kurkumapoeder en guarpitmeel. De kalfsbitterballen bestaan uit volle melk, tarwebloem, water, gekookt kalfsvlees, palmolie, raapzaadolie, zonnebloemolie, olijfolie, zout, ui, runder-gelatine, stabilisatoren, lupinemeel, tarwezetmeel, smaakversterkers, kruiden en specerijen, kippenei eiwit, tarweglucose, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen, gist, plantaardig eiwit, aroma, geconcentreerde runder bouillon, glucosestroop, gehydroliseerd tarwe eiwit, kruidenextract, gedroogde ui, gedroogde knoflook), azijn, gistextract, suiker, kalfsbouillon, runder vet), antioxidanten , rode wijn, emulgatoren , tarwe glucosestroop, tomaten puree en maltodextrine. De gehaktballetjes tenslotte bestaan uit een mengsel van varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees, kipseparatorvlees, varkensbindweefsel, kalfsbindweefsel, runderbindweefsel, rundervet, varkensvet, kalfsvet, tarwebloem, roggebloem, zout, tarwezetmeel, gehydroliseerd soja eiwit, specerijen, stabilisatoren, glucose, smaakversterkers , bouillonpoeder, soja eiwit, suiker, gist, raapzaadolie raapzaadvet, aroma en salmiak. Een aanbieder voor het lagere segment is “Mora”. Mora biedt het Bittergarnituurtje aan onder de naam Funmix Party naast nog een aantal funmix varianten. Deze zogenaamde Funmix Party bevat mini-frikandelletjes, bitterballen, kipnuggets en bamihapjes. Ook Mora geeft op haar website aan wat er in de diverse verschillende hapjes voor ingrediënten zitten. In de bitterballen zit bij Mora water, tarwebloem, paneermeel, volkoren tarwemeel, zonnebloemolie, gist, zout, palmolie, raapolie, zonnebloemolie, rundvlees, scharrelkippenei-eiwit, aroma, tarwe-eiwit, gelatine, zout, gedroogde knoflook, ui en peterselie, tarwezetmeel, dextrose, smaakversterker, guargom, karamel, kruiden en specerijen. Hun kipnuggets bevatten kippenvlees, water, tarwebloem, water, gist, zout, kippencollageen, palmolie, raapolie, soja-eiwit, weipoeder (melk), zout, emulgatoren, melk en ei. In hun bamihapjes zit water, tarwemie, ui, prei, wortel, knoflook, tarwebloem, zout, gist, anatto, plantaardige oliën palmolie, raapolie, zonnebloemolie, tarwemeel , water, melasse, aroma, zout, sojabonen, tarwezetmeel, zoethoutwortelextract, kleurstof, smaakversterker, gelatine, zout, tarwezetmeel, sambal, dextrose,  selderij), kruiden en specerijen, selderij, tarwe-eiwitconcentraat, zout, plantaardig eiwithydrolysaat, soja, palmvet en kruidenextract. En in de mini frikandel van Mora tenslote zit kippenvlees, water, varkensvlees, tarwe, varkensvet, ui, zout, kruiden en specerijen, dextrose, knoflook, glucosestroop, emulgatoren, natuurlijk aroma, maltodextrine, ascorbinezuur, citroenzuur, tarwe-eiwithydrolysaat, en ei). Bovendien vermelden ze er ook nog bij dat deze producten sporen van kunnen pinda bevatten.

Conclusie:
Zoals je in bovenstaande kunt lezen bevatten zowel de luxe Bittergarnituur van Van Dobben als de gewone Bittergarnituur van Mora heel veel dezelfde ingrediënten. Toch worden zowel de dure Bittergarnituren van Van Dobben als de goedkope Bittergarnituren van Mora veel verkocht. De credits hiervoor gaan naar het marketingteam van Van Dobben die het voor elkaar weet te krijgen om dezelfde hoeveelheid ingrediënten voor een hogere prijs te verkopen.