Vruchtentaart met hazelnoten, een typisch Vlaams recept. De keuze uit taart met frambozen of perziken of waag je je aan een mengelmoes van beide?
Vruchtentaar met hazelnoten voor 4 à 6 personen
-125 g bloem
– 50 g witte basterdsuiker
– 100 g hazelnoten
– 75 g boter
– 500 g frambozen of 6 à perziken (of gemengd)
– 3 dl slagroom
Caramel
– 75 g witte basterdsaus
Bereiding
Onder een matig warme gril, rooster je de hazelnoten in een braadslee. Af en toe schudden met braadslee, zodat de hazelnoten egaal bruin worden.
Dan haal je de velletjes eraf. Een 30 g hazelnoten hak je in grove stukken en de rest maal je.
Nadat je de bloem door een zeef in een kom hebt gedaan, roer je de gemalen noten en suiker erdoor. Snij de boter er met 2 messen door, tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
Kneed het daarna tot een soepel deeg. Daarna zet je het deeg een half uurtje in de koelkast.
Maak ondertussen de frambozen of pel de perziken en snij ze dan in dunne plakken.
Van het deeg vorm je een rol. Dit doe op een aanrecht bestrooid met bloem. Verdeel dan de rol in 4 stukken.
Daarna rol je elk stuk uit tot een cirkel van ongeveer 17 cm middenlijn en deze op de ingevette bakblikken.
Laat ze 15 minuten bakken, middenin een warme oven 175°C, dit totdat ze goudbruin van kleur zijn.
Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
Dan laat je 75 g suiker oplossen in 3 eetlepels water op een laag vuurtje. Zet dan het vuur iets hoger en kook het mengsel (zonder te roeren) snel in totdat het een caramelkleurige kleur krijgt.
Neem een taartbodem en giet er voldoende caramel over (de bodem moet bedekt zijn). Strooi de gehakte noten langs de rand.
Leg 1/4 frambozen of perzikenschijfjes in het midden en giet de rest van de caramel er in sliertjes over.
Dan klop je slagroom met wat suiker op smaak. Spreid dit over 3 van de bodems en bedek elke laag met frambozen of perziken.
Daarna stapel je de bodems, met de met noten gegarneerde bodem bovenop en dien de taart op.