blog placeholder

Je wilt graag gezond leven, en je weet dat daar een hoeveelheid groente en fruit bij hoort. Groente en fruit zitten vol met koolhydraten, voedingsvezels, mineralen, vitaminen en andere stoffen die ons lichaam nodig heeft. Maar 2 ons groente per dag is vrij veel en de meeste mensen halen dat niet. Groente- en fruitsappen of zogenaamde smoothies zijn eenvoudig zelf te maken en hiermee wordt het gemakkelijk om genoeg van deze essentiële voeding binnen te krijgen.

Afvallen

Geblenderde sapjes vullen goed doordat alle vezels nog aanwezig zijn en je kan zonder moeite je ontbijt of lunch door een sapje vervangen. Doe je dit consequent dan zal je merken dat je gewicht zal verliezen en het is een ideale methode om af te vallen, waarbij je je lichaam niet uitput, maar juist voorziet van alle benodigde voedingsstoffen. Ook zal je je fitter en energieker gaan voelen bij regelmatig gebruik, dus ook als je niet wilt afvallen is groente- en fruitsap aan te raden.

 

Nog een aantal punten die belangrijk zijn om aan te denken

– Een zelfgemaakt groente-fruit sapje is gezonder dan een sapje uit de winkel. Door het productie- en conserveringsproces gaan voedingsstoffen verloren. Bovendien zijn ook de vezels belangrijk en die worden er in de fabriek uitgehaald en eventueel later weer toegevoegd. Al met al niet zo natuurlijk.

– Als je eenmaal de smaak van het blenderen te pakken heb, zijn er veel meer variatiemogelijkheden. In de winkel zijn de combinaties van fruit- en groentesapjes beperkt. Let daarbij ook op de hoeveelheden van het fruit. Sapjes die als frambozensap verkocht worden, bevatten toch vaak appelsap als belangrijkste bestanddeel.

– Niet-biologisch geteelde groente en fruit bevatten nog restanten van bestrijdingsmiddelen. In minieme hoeveelheden weliswaar, maar bedenk toch of je zelfs de kleinste hoeveelheid gif in je lichaam wilt of niet. Vind je biologisch geteelde groente en fruit te duur, dan kan je ook voor seizoensgroenten kiezen. Dat zijn groenten die op dit moment in Nederland groeien. Natuurlijk kan je ook je eigen groente en fruit verbouwen in de achtertuin of een volkstuintje.

 

 

Kinderen

 

Voor kinderen geldt hetzelfde als voor volwassenen. Het is vaak moeilijk om kinderen genoeg groente en fruit te laten eten. Zie mijn artikel http://artikelen.foobie.nl/leven/eetproblemen-bij-kinderen/. Mijn dochter van 6 vindt het heel leuk om zelf de ingrediënten te kiezen en daar dan een sapje van te maken. Alle combinaties mogen, ook als ik denk dat het niet zo smaakvol is. Laat ze lekker experimenteren. Het resultaat is bijna altijd lekker en het is leuk om te doen.

 

 

Een recept: groen sapje

Het is simpel, snel en heel gezond. Het enige wat je nodig hebt is een blender en als je niet van stukjes houd, een zeef.

Verder:

– 1/3 komkommer

– appel met schil, zonder klokhuis

– stukje venkel

– 1 stengel bleekselderij

– handvol spinazie of handvol veldsla

– stukje citroen of citroensap

– in de blender aanvullen met water tot 500 ml.

Blenderen tot alles fijn is, eventueel door een zeef in een groot glas doen en smullen maar. Je kan het sap afgesloten nog 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.