Iedereen kent de overheerlijke saus ‘Pesto Genovese’. Het is een zeer eenvoudig te bereiden saus en met een beetje fantasie en durf kan je heel wat verrassende en heerlijke variaties bedenken op de klassieke bereiding.
Hieronder geef ik enkele van m’n favoriete aanpassingen aan het klassieke recept.
Bereiding klassieke ‘pesto Genovese’
Ingrediënten
- 2 tot 4 teentjes knoflook (naar eigen smaak)
- 125 gram pijnboompitten
- 50 gram verse basilicum
- 125 Parmezaanse kaas
- 60 ml olijfolie (extra virgine)
Bereiding
- Bak de pijnboompitten goudbruin in wat olijfolie.
- Pel de knoflookteentjes, doe ze in een kom (of in de blender of in de keukenrobot) samen met de gebakken pijnboompitten, de verse basilicum.
- Mix nu de ingrediënten met een mixer (blender, keukenrobot) enkele minuten totdat je een homogene massa verkrijgt.
- Snij de kaas in kleine blokjes en voeg die toe aan de saus. Mix terug terwijl je zachtjes de olijfolie toevoegt. Als alle ingrediënten goed door elkaar gemixt zijn is de saus klaar. Je hebt nu je eigen zelf gemaakte pestosaus, die overheerlijk smaakt op een boterham of bij pasta.
Heb je te veel pesto klaar gemaakt, dan kan je ze perfect enkele dagen bewaren in de koelkast. Zorg er dan wel voor dat de saus bedekt is met wat olijfolie, zodat ze niet uitdroogd. Je kan de saus ook bewaren in de diepvriezer
Variaties
- Vervang in het basisrecept de 50 gram verse basilicum door 25 gram verse basilicum en 25 gram munt. Je krijgt dan een zeer pittige pestosaus die overheerlijk is bij lamsvlees.
- Je kan de basilicum ook vervangen door allerlei andere kruiden en groenten zoals bv. peterselie, rucolasla, roomse kervel, warmoes, …
Mediterane pesto
Ooit was ik van m’n gastvrouw in een bed and breakfast in het zuiden van Frankrijk het recept gekregen van deze provencaalse pestosaus.
Ingrediënten
- 2 tot 4 teentjes knoflook (naar eigen smaak)
- 160 gram pijnboompitten
- 30 gram verse tijm
- 30 gram rozemarijn
- 125 mascarponekaas
- 60 ml olijfolie (extra virgine)
Bereiding
- Bak de pijnboompitten goudbruin in wat olijfolie.
- Pel de knoflookteentjes, doe ze in een kom (of in de blender of in de keukenrobot) samen met de gebakken pijnboompitten, de verse rozemarijn en tijm. Mix nu de ingrediënten met een mixer (blender, keukenrobot) enkele minuten totdat je een homogene massa verkrijgt.
- Voeg nu terug de kaas toe en terwijl je de saus mixt voeg je terug langzaam de olijfolie toe.
Deze saus is overheerlijk en heeft een aparte smaak. Op een toastje samen met een olijfje heb je een voortreffelijk;eenvoudig te bereiden aperitiefhapje