blog placeholder

Deze Italiaanse uiensoep is vol van smaak en snel en vooral simpel te maken en binnen een uurtje kun je al AAN TAFEL!!!

Een zelfgemaakte standaard uiensoep is op zichzelf al een heerlijk bij- of hoofdgerecht. Maar ikzelf hou van uitdagingen en kleed gerechten graag zelf nog wat aan. Deze uiensoep heeft nog steeds een volle uiensmaak, maar heeft een italiaans karakter gekregen. Hoe ik dat heb gedaan leg ik hieronder stap voor stap uit. Heel veel succes.

Ik ga er vanuit dat we 2 liter soep gaan maken. Dan kunnen we er 2 dagen van genieten en vaak smaakt hij de 2e dag nog een stukje lekkerder.

Ingredienten: (Voor 2 liter soep)

  • Uien: 2 kilo
  • Knoflook: 1 teentje
  • tomatenpuree: 1 klein blikje
  • Kippenbouillon: 1 liter (vers of blokje maakt niet uit)
  • Runderbouillon: 1 liter (vers of blokje maakt niet uit)
  • Droge witte wijn: 0.5 liter
  • Spekjes: 150 gram
  • Groene pesto: 3 eetlepels
  • Peper/zout: Naar behoefte
  • Olijfolie: Flinke scheut
  • Italiaanse kruiden: 1 eetlepel mix uit potje

Wil je verse italiaanse kruiden gebruiken, gebruik dan: oregano, thijm en basilicum.

 

De bereidingswijze:

  1. Ontdoe de uien van hun schil en snij de ui in in kleine ringen. VOor het gemak tijdens het eten kun je de ringen nogmaals halveren.
  2. Zet een grote pan op hoog vuur en doe hier een flinke scheut olijfolie in.
  3. Doe de gesneden uien in de pan en fruit ze aan.
  4. Bak de spekjes mee, maar laat ze niet te hard en zwart worden.
  5. Snij de teenknoflook fijn of pers hem en doe hem bij de uien en de spekjes. Even meebakken.
  6. Doe de tomatenpuree er in zijn geheel bij en bak deze even mee zodat de puree zijn zure smaak verliest. Zorg dat de tomatenpuree niet aanbakt! Dit verpest de smaak enorm en dat is zonde.
  7. Voeg de pesto en de italiaanse kruiden toe en roer deze even door.
  8. Blus nu het geheel af met een halve liter witte wijn. Laat dit even mee pruttelen.
  9. Nu mag de kippen- en runderbouillon erbij.
  10. Laat dit nu een half uurtje op een laag vuurtje pruttelen.
  11. De soep is na een half uur goed te eten alleen is het sterk aan te raden om een aantal uurtjes te wachten. Mijn ervaring is dat hij daarna nog lekkerder is.
  12. Afmaken met peper en zout naar smaak.

Tips:

De sterkte van de soepsmaak ik afhankelijk van de sterkte van je bouillon. Is de soep te zwak van smaak dan kun je zout of een blokje runderbouillon toevoegen.

Als je de soep serveert is het erg lekker om na het inscheppen een flinke hand geraspte kaas toe te voegen. Bij voorkeur een wat oudere kaas voor de volle smaak. Jonge kaas is ook al erg lekker al je niet van oude kaas houdt.

 Ik zou zeggen: Eet smakelijk en ik hoor graag of de soep gesmaakt heeft.

 

Edwin Kuipers