Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki. Uitsluitend natuurlijke ingrediënten en gemakkelijk te bereiden. Een stukje Griekenland in eigen keuken!
Brood met tomaat, kaas en ui
Dako
Ingrediënten:
- 1 stokbrood
- 4 tomaten
- 2 rode uien
- 200 gram fetakaas
- 8 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel oregano
- (zee)zout
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd het stokbrood doormidden en snijd het vervolgens in de lengte. Leg het brood met het snijvlak naar boven in de oven en laat het in circa 15 minuten goed droog worden. Haal uit de oven en laat afkoelen. Dompel de stukken stokbrood even in koud water en leg ze aan de kant.
Was de tomaten en snijd ze fijn. Pel uien en hak ze fijn. Leg de stukken stokbrood in een schaal enbesprenkel met de helft van de olijfolie. Verdeel de stukjes tomaat en ui hierover en bestrooi met peper en zout. Besprenkel met citroensap en twee eetlepels olijfolie. Verkruimel de fetakaas en verdeel over het brood. Strooi de oregano over het brood.
Gehaktballetjes in tomatensaus
Keftedes me tomates
Ingrediënten:
- 500 gram tomaten
- 500 gram gehakt
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 3 eetlepels rode wijn
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel paprikapoeder
- verse peterselie
- verse tijm
- (zee)zout
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Leg de tomaten kort in kokend water en ontvel ze. Snijd ze klein. Verhit in een koekenpan3 eetlepels olijfolie en bak hierin de tomaat. Voeg peper, zout, paprikapoeder, suiker en rode wijn toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Pel ui en knoflook en hak zeer fijn. Meng ui, knoflook, peper, zout en ei door het gehakt en maak er kleine balletjes van. Zeef bloem boven een bord en haal de balletjes door de bloem. Verhit in een pan 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de balletjes goudbruin. Schep de balletjes nu in de pan met tomatensaus en laat 10 minuten trekken. Voeg naar smaak verse tijm toe.
Courgetteballetjes
Kolokithakia
Ingrediënten:
- 2 courgettes
- 2 eieren
- 1 grote ui
- 150 gram Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel gesmolten boter
- 100 gram paneermeel
- olijfolie
- bloem
- 1 eetlepel versgehakte munt
- 1 eetlepel versgehakte peterselie
- (zee)zout
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Snijd de uiteinden van de courgettes en schrap ze. Snijd in plakken en kook 10 minuten in water met een beetje zout. Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien glazig. Laat de courgettes uitlekken en pureer ze. Courgettepuree met ui in een kom doen en hierdoor de eieren, kaas, gesmolten boter, peper en zout mengen. Er moet een stevig mengsel ontstaan, eventueel met nog wat bloem mengen. Vorm nu balletjes van het mengsel en haal door de bloem. Olijfolie verhitten in een pan en de balletjes goudbruin bakken.
Gevulde wijnbladeren
Dolmades
Ingrediënten:
- 300 gram ingemaakte wijnbladeren
- 2 deciliter olijfolie
- 2 grote uien
- 2 citroenen
- 1 kop rondkorrelige rijst
- 5 bosuitjes
- 5 eetlepels pijnboompitten
- 3 eetlepels dille
- verse muntblaadjes
- (zee)zout
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Laat de wijnbladeren 5 minuten in ruim kokend water garen en vervolgens uitlekken in een vergiet. Pel de uien en hak deze zeer fijn. Verwarm een ruime hoeveelheid olijfolie in een koekenpan en fruit de uien. Was en snijd de kruiden en meng deze door de rijst. Snijd de bosuitjes fijn en meng deze samen met de pijnboompitten door de rijst.
Leg een wijnblad met de achterkant naar boven op een snijplank. Schep 3 theelepels rijstmengsel op het midden van het blad. Klap de zijkanten van de bladeren over het rijstmengsel en maak er dan een rol van. Herhaal dit totdat alle bladeren verwerkt zijn. Neem een pan en leg hier de rolletjes naast elkaar in. Giet nu de resterende olijfolie erover en leg een bord op de dolmades zodat ze stevig (niet té stevig) op de bodem van de pan blijven. Vul de pan nu met water en laat afgedekt circa 45 minuten zachtjes pruttelen. Vlak voor het opdienen vers citroensap erover gieten.
Yoghurt met komkommer
Tzatziki
Ingrediënten:
- 500 gram dikke yoghurt (10% vet)
- 2 komkommers
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel verse dille
- (zeezout)
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Schil de komkommers, snijd ze over de lengte doormidden en verwijder met een lepeltje de zaden. Leg een schone theedoek in een vergiet en rasp de komkommerhelften boven de theedoek. Dek alles toe met de doek en druk het vocht zoveel mogelijk uit de komkommer. Meng in een schaal yoghurt, knoflook,komkommer, olijfolie, citroensap en dille. Breng op smaak met peper en zout. Laat de tzatziki een aantal uren afkoelen in de koelkast.
Tip: voor een vastere stuctuur kun je de tzatziki voordat je deze koel zet een uur in een schone theedoek ophangen met een kom eronder waar het vocht in druppelt.