Je kent het wel, tonijnsalade uit een potje van de supermarkt. Ze konden het beter mayonaise-salade met een beetje tonijn noemen. Hoe je nou echt lekkere tonijnsalade met een beetje mayonaise maakt, lees je in dit artikel.
Je kunt deze salade serveren bij een lunch of als voorgerecht met wat sla. Maar wat vooral lekker is, is om het te serveren bij een stuk stokbrood in de avonduren, bij een feest of een verjaardag.
Voor een lekker frisse en gezonde tonijnsalade heb je behoorlijk wat ingrediënten nodig. Neem er dus de tijd voor en besteed er wat aandacht aan. Het is zeker de moeite waard!
Ingrediënten:
- 2 blikjes tonijn (op waterbasis)
- 1/2 ui
- ca. 10 kleine augurkjes
- ca. 20 zilveruitjes
- granny-appel (een zurige appel is bij dit gerecht lekkerder dan een zoete)
- citroensap
- mayonaise/ fritessaus
- slasaus
- peper
- zout
- peterselie
- bieslook
Je kunt in bij deze ingrediënten ook eventueel heel klein beetje sambal en/of kappertjes toevoegen. Dat geeft het wel extra smaak.
Hoe maak je het?
Je neemt een grote kom. Je opent de blikjes tonijn en laat het water eruit lopen. Doe de tonijn vervolgens in de kom. Snijdt de halve ui in hele kleine stukjes. Je kunt er ook voor kiezen de hakmachine te gebruiken. Als je het lekker vindt, kun je ook een hele ui nemen.
Snijdt de augurkjes en zilveruitjes in kleine stukjes met een mesje. Doe hetzelfde met de appel. Doe de stukjes augurk, zilverui en appel in de kom. Snijdt de peterselie en bieslook fijn en voeg deze ook toe aan het geheel. Pers een beetje citroensap uit en doe dit er ook bij. Peper en zout toevoegen naar smaak. Roer het om en bepaal of je het zo de juiste verhouding vindt. Eventueel voeg je een beetje sambal toe en (gesneden) kappertjes.
Neem vervolgens de slasaus en de mayonaise of fritessaus. Doe een aantal scheppen van ieder bij het gerecht. De slasaus maakt het wat zuriger, de fritessaus juist wat dikker en romiger. Voeg zoveel toe als je zelf lekker vindt. Hoe minder, hoe gezonder natuurlijk… Proef het geheel af. Je kunt het vervolgens het beste een tijdje in de koelkast zetten (zeg 1-2 uur) om de smaken samen te laten voegen. Maar dit is natuurlijk niet verplicht.
Serveer het met stokbrood of op toast. Of kies er juist voor om met wat sla te eten.
Smakelijk eten! Dit is nou een salade, zoals een salade hoort te zijn… Wellicht krijg je nog meer inspiratie bij andere gerechten die op deze site staan vermeld. Kijk dus rustig rond! Ook staan er voldoende links die je verwijzen naar andere lekkere gerechten en salades!
Smullen maar!
Om me te bedanken voor dit artikel zou je op een willekeurige link of willekeurig artikel kunnen klikken hieronder of hiernaast zodat ik iets bijverdien. Bedankt!