e-nummers

E-nummers worden vaak gebruikt om het product op een bepaald aspect te verbeteren. Zo zijn er speciale e-nummers die de smaak verbeteren, het product langer houdbaar maken of het product een bepaalde kleur geeft. Sommige mensen eten vanuit gezondheidsoverwegingen geen e-nummers meer. Deze mensen denken dat e-nummers zorgen voor hyperactiviteit bij voornamelijk kinderen. Ook leggen zij de link met bepaalde ziekten, zoals kanker en diabetes. Maar hoe zou je kunnen minderen met e-nummers?

Weet waarom je e-nummers zou verminderen?

E-nummers zijn hulpstoffen die het product verbeteren. Veel e-nummers zijn synthetisch, maar een aantal zijn ook natuurlijk. E162 is een natuurlijke rode kleurstof die komt van bietensap. Hoewel alle e-nummers zijn goedgekeurd door de Europese Unie, kun je er toch last van krijgen. Er is namelijk weinig onderzoek gedaan naar de combinatie van verschillende e-nummers in je lichaam. Ook is er bij de goedkeuring van de e-nummers niet gekeken naar individuele klachten. Niet ieder lichaam is het hetzelfde en reageert hetzelfde. Wanneer je “vage” gezondheidsklachten ervaart, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe allergieën, dan kan het raadzaam zijn om te kijken of (bepaalde) e-nummers hierin een rol spelen.

Geen kant-en-klaar producten kopen

Bijna alles wat van tevoren wordt gemaakt is kant-en-klaar en bevat dus e-nummers. Het gaat hier dan ook niet alleen om maaltijden en pizza’s. Ook alle pakjes en zakjes bevatten e-nummers. Daarnaast bevatten sausjes veel e-nummers. Het beste is om zo puur mogelijk te koken.

Zelf bakken

Ook in brood zitten e-nummers. Zelfgebakken brood is namelijk een stuk minder lang houdbaar. Brood uit de winkel moet er daarnaast ook op een bepaalde manier uitzien. Brood wat je zelf bakt wil snel gaan kruimelen en de korst lijkt minder donker. Zelf bakken betekent niet alleen brood. Ook cake, koekjes en taart kun je zelf bakken om e-nummers te verminderen. In meel en gist zitten namelijk vaak ook e-nummers, terwijl bakpoeder alleen maar e-nummers bevat.

Geen frisdrank

In frisdrank en vruchtensappen worden vaak zoetstoffen toegevoegd. Je kunt natuurlijk veel meer water en thee gaan drinken. Maar niet iedereen vind water even lekker. Wanneer je water niet lekker vindt, kun je vers fruit toevoegen zoals een schijfje limoen of citroen. Vruchtensappen kun je zelf maken met een blender.

Zuivel zelf maken

In toetjes zitten ook een aantal e-nummers. En dan hebben we het over vruchtenyoghurt en vla. In normale yoghurt zitten geen e-nummers. Toch kun je dit heel simpel oplossen door zelf yoghurt te maken. Yoghurt maak je door een yoghurt– of probioticumcultuur aan verse melk toe te voegen. Er zijn ook yoghurtapparaten, waar je ook zelf de temperatuur kunt instellen. De temperaturen in de verschillende fases zijn belangrijk voor een goed resultaat. Daarna kun je bijvoorbeeld aardbeien of perzik toevoegen. Zelf yoghurt maken is niet erg ingewikkeld, maar je moet er wel op rekenen dat de yoghurt uren warm moet blijven en daarna uren moet afkoelen. De totale tijd is afhankelijk van smaak en type melk.

Zelf ijs maken

Ijsjes kun je ook zelf maken. ijsjes kun je maken met fruit, yoghurt of versgeperst sap. Ijsjes uit de supermarkt zitten namelijk bomvol e-nummers en smaakstoffen.

Let op verpakkingen

Wanneer je net begint met het minderen van e-nummers, kun je je verbazen waar allemaal e-nummers inzitten. Van een heel aantal producten verwacht je het in het begin niet. Het is dan raadzaam om goed de ingrediëntenlijst op de verpakkingen te lezen. Wanneer je het vervelend vindt om een tijd in de winkel te staan, kun je van te voren vooronderzoek doen op internet. Een aantal merken hebben de verpakkingen ook op de website staan.

Ga naar andere winkels

Veel mensen zijn gewend om naar de supermarkt te gaan. Het aanbod is immers groot. Wanneer je minder e-nummers wilt gaan eten kun je ook andere winkels bezoeken. Zo kun je naar een groenteboer of een biologische winkel voor alledaagse boodschappen. Wanneer je zelf brood maakt, kun je langs de molen om meel te halen en gist. Hierin zitten vaak minder tot geen e-nummers. Bij de boer kun je terecht voor bijvoorbeeld melk en kaas. Daarnaast kun je ook zelf je eigen groentetuintje beginnen, wanneer je daar ruimte voor hebt.

Veroordeel jezelf niet

Eten zonder of met minder e-nummers is een hele uitdaging. Overal waar je komt, kom je e-nummers tegen. Het is dan ook helemaal niet gek om af en toe de mist in te gaan. Wanneer je jezelf veroordeelt loop je de kans dat je het slechter kunt volhouden. Dus wees af en toe trots op jezelf.

Vraag hulp

Wanneer het te moeilijk is om e-nummers te minderen, kan het zinvol zijn om hulp in te schakelen. Je kunt hulp vragen in je naaste omgeving, maar je kunt ook een bezoekje brengen aan een orthomoleculair diëtist. Ook een natuurvoedingsadviseur weet veel over e-nummers. Deze mensen kunnen je helpen om je nieuwe dieet in te passen in je dagelijkse leven.