blog placeholder

Voor wie altijd een groot gezin heeft gehad, is het natuurlijk even wennen als de kinderen het huis uit zijn. Het is ineens een stuk stiller in huis, een ochtendplanning voor de badkamer is niet meer nodig en je hoeft geen rekening meer te houden met hoe laat iedereen thuis is voor het avondeten. Je zal merken dat energie besparen een eitje wordt: de wasmachine draait geen overuren meer en de vaatwasser gaat ineens twee dagen mee. Er is alleen een nadeel: nu je voor twee personen moet koken, heb je altijd eten over.

Restjes in de koelkast

Hoe zeer je het ook probeert: op de een of andere manier lukt het je niet om precies voor twee personen te koken. Is het eten op de borden geschept, lijkt het of er niets uit de pan is gehaald. Logisch natuurlijk als je 25 jaar lang elke dag voor vier personen of meer hebt moeten koken. Dan zit het gewoon in je systeem en, zeg nou eens eerlijk: je kunt beter teveel eten hebben dan te weinig, toch?

Wat te doen met de restjes? Weggooien is zonde. En het is ook wel eens lekker om de volgende dag niet te hoeven koken. In de koelkast dan maar. Let op: hier gaat het vaak fout. Vers gekookt eten bewaar je inderdaad in de koelkast. Maar wanneer je je nog warme kostje in de koelkast zet, is er veel energie nodig om de kast terug te brengen naar zijn oorspronkelijke temperatuur van maximaal zeven graden. Nog even op het aanrecht laten staan dus. Geniet van een lekker avondje tv kijken en als je naar bed gaat is je maaltje al zover afgekoeld dat je koelkast er geen last meer van heeft.

Restjes uit de vriezer

Natuurlijk bewaar je ook restjes in de vriezer. Of je hebt een hoop vlees ingeslagen dat in de aanbieding was. Haal dit ’s ochtends uit de vriezer en leg het in de koelkast. Het ontdooit weliswaar langzamer dan op het aanrecht, maar je koelkast slaakt een zucht van verlichting doordat deze nu veel minder energie hoeft te leveren om op temperatuur te blijven. Een stuk vlees dat net uit een vriezer van -19 graden komt, houdt de koelkast zeker koud. Als je dan ’s avonds aan het eten begint, is het vlees vers ontdooid en weet je zeker dat het niet te warm is geworden, zoals op het aanrecht kan gebeuren. Eet smakelijk!