blog placeholder

Een tajine is een ronde, geglazuurde schaal van aardewerk met een puntig toelopend deksel, waarin stoofgerechten worden bereid. Tegenwoordig is de tajine ook in een gietijzeren uitvoering verkrijgbaar, maar dat is niet zoals de stoofpot origineel bedoeld is. De tajine wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van Noord-Afrikaanse gerechten van lamsvlees en couscous, maar u kunt er natuurlijk uw eigen creativiteit in kwijt.

De tajine
De stoofpot is geschikt voor zowel koken op gas als op houtskoolvuur. Wel raad ik aan om de tajine altijd op een vlamverdeler te plaatsen, omdat ons gas feller brandt dan dat in Afrikaanse landen en de stoofpot anders toch wel eens zou kunnen barsten.
Voor het eerste gebruik is het raadzaam de tajine een nachtlang in koud water te zetten, zodat de terracotta pot zich kan volzuigen met vocht.
Was de tajine altijd met de hand af, hij kan niet in de vaatwasser!

Recepten (voor 4 personen)

Gehaktballetjes met olijven in tomatensaus
ingrediënten
500 gram gehakt, 1 fijngesnipperde ui, 2 el fijngehakte koriander, 1/2 el milde paprikapoeder, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 150 gr zwarte en/of groene olijven in plakjes, 1 ei, 4 el paneermeel, 4 el olijfolie, 1 blik tomatenstukjes, peper en zout

Bereiding
Kneed het gehakt met ui, koriander, paprikapoeder, knoflook, olijven, peper en zout. Voeg het ei en paneermeel toe en maak kleine balletjes.
Zet de tajineschaal op matig vuur en verwarm de olie. Bak de gehaktballetjes rondom bruin (eventueel in porties), voeg de tomatenstukjes toe, roer het goed door en zet het deksel erop. Zorg dat de tajine op een vlamverdeler staat en draai het gas terug.
Laat de gehaktballetjes in 20-30 minuten zachtjes gaar worden. Serveer met couscous of rijst en een groene salade.

Vegetarische groententajine met feta
Ingrediënten
1 rode ui gensipperd, 2 teentjes fijngesneden knoflook, 1 aubergine in plakken, 1 courgette in plakken, 1 rode paprika in repen, 1 winterwortel in plakken, 1/2 el komijnpoeder, 200 ml groentebouillon, 250 g paddestoelen in stukken, 50 gr cashewnoten, 150 gr verkruimelde feta, 2 el koriander, 4 el olijfolie, zout en peper

Bereiding
Zet de tajineschaal op matig vuur en verwarm de olie. Bak de uit met de knoflook 2-3 minuten. Voeg aubergine, courgette, paprika en wortel toe en bak even mee. Schep de komijnpoeder erdoor en schenk de bouillon erbij. Roer goed door, plaats de tajine op een vlamverdeler en zet het deksel erop. Laat de groentes 10 minuten zachtjes garen en voeg de paddestoelen toe. Laat nog 8-10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout, haal het deksel van de tajine, strooi cashewnoten, feta en fijngesneden koriander erover. Als de saus te dun is kun je deze met maizena iets binden. Serveer met couscous of rijst.