Veel mensen hebben vragen over sushi, Wat is sushi?, Kan ik sushi zelf maken? Waar kan ik lekkere sushi eten? Is sushi gezond? Hier worden alle vragen beantwoord!
Sushi
Sushi eten is een trend tegenwoordig, het hoort er helemaal bij. Veel beroemdheden zweren bij het eten van sushi, deze vinden het chic en gezond. Sushi is in een zekere zin ook echt gezond vanwege de weinige hoeveelheid calorieën en de vis die voor sushi gebruikt wordt is vaak rijk aan omega3-vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren helpen beroertes, hartinfarcten en zelfs kanker te voorkomen. Laatste jaren schieten de sushirestaurants de grond uit als paddestoelen. Dit is helemaal zo gek niet want er is gewoon veel vraag naar. Vooral in trek zijn de restaurants met het all you can eat concept. Bij deze sushirestaurants kan je voor een vast afgesproken bedrag zoveel sushi eten als je zelf maar wilt.
Oorsprongkelijk komt sushi uit Japan. Maar toch word het gerecht over heel de wereld gegeten. Dit is vanwege de weinige ingredieënten die in sushi verwerkt worden, maar ook omdat je zoveel combinaties kan maken zodat je altijd wel iets in de buurt kan halen waarmee je de sushi zou kunnen bereiden.
Hoe is sushi ontstaan?
Eeuwen geleden was het nog niet gebruikelijk om verse vis voor consumptie aan te bieden in het binnenland. Dit kwam omdat de technieken om de vis koel en vers te houden nog niet waren ontwikkeld. Hierop verzonnen de japanners dus een oplossing. De verse vis die werd gevangen werd gepekeld(gezouten) en in rijst onder druk in vaten gedaan. Tijdens het transporteren gebeurde er iets met de vis. Deze begon te fermenteren. Doormiddel van deze techniek kon de vis wel een jaar lang bewaard worden. Uiteraard kwam dit de versheid van de vis niet echt ten goede. Maar de klanten vonden de smaak juist erg lekker! In tokio werd hier toch wat aan veranderd in de loop van de 19e eeuw. Er werd aan de gekookte rijst een beetje azijn toegevoegt. Door deze verandering smaakte het product anders wat vele mensen juist lekkerder vonden en de kooktijd van de rijst werd hierdoor minder lang. Na deze verandering lijkt de sushi die nu anno 2011 geserveerd wordt erg veel op de sushi van toen. In tegenstelling tot nu werd vroeger de rijst weggegooid en alleen de vis opgegeten. Nu noemen we alleen de vis “Sashimi”.
Wat zijn er voor soorten sushi?
Sushi worden in de volgende soorten onderscheiden.
– Maki
– Nigiri
– Oshi
– Temaki
Maki
Deze sushivorm is een van de populairste sushi variant. Voor de bereiding van deze vorm van sushi wordt er op een velletje nori rijst verdeelt. De rijst word over het gehele vel nori verspreid en aan de bovenkant van het vel 1 a 2 cm vrij gelaten. Op dit bedje van rijst wordt in de breedte een strookje vis verdeeld en vaak wat groenten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld komkommer, paprika of bieslook. Hierna wordt met behulp van een rolmat de sushi opgerold en aan het vrij gelaten gedeelte geplakt met water. Als de nori nat wordt plakt het aan elkaar.
Nigiri
Ook dit is een van de populaire sushisoorten. Hierbij wordt officieel met de hand een bolletje rijst gevormd. Hierop wordt een opmaat gesneden stukje vis geperst. Soms worden de rijst en vis bij elkaar gebonden door een stukje zeewier.
Oshi
Deze soort is ook een stukje bij elkaar geperst rijst en vis. De rijst en vis worden in laagjes geperst zodat je een mooi patroon krijg in de gesneden stukje sushi.
Temaki
Bij deze variant wordt er van de nori een klein punzakje gevouwen. Deze wordt vervolgens gevuld met de sushirijst. Vlak voordat de Temaki geserveerd wordt komt er op de bovenkant een stukje op maat gesneden vis.
Sushi zelf maken, zelfs thuis gemakkelijk!
Thuis is sushi behoorlijk gemakkelijk te maken als je de benodigde spullen heb. Natuurlijk heb je ook alle ingrediënten van sushi nodig. Daarnaast om sushi te maken is het makkelijk om een rijstkoker te hebben, een rolmatje om je maki in te rollen, plasticfolie en een scherp dun mes zonder kartels.
Het begint bij het koken van de rijst. als je geen rijstkoken heb is dat geen ramp, het kan ook gewoon in de pan. De ingrediënten en de bereidingswijze kunt u vinden bij recepten. Als je de rijst klaar heb is het aan uzelf om te kiezen welke soort u gaat maken.
Maki
Hierbij verdeelt u een beetje rijst over een heel vel nori en laat u aan de bovenkant 1 a 2 cm vrij. In het midden legt u de vis naar uw keuze en een beetje groenten. Leg het vel op een rolmatje indien u deze niet tot uw beschikking heb op plasticfolie en rol het geheel op met behulp van het matje. Plak het uiteinde met water aan elkaar vast.
Nigiri
Vet uw hand in met een heel klein beetje olijfolie. Neem in uw hand een hoopje rijst van ongeveer 80 a 90 gram. Probeer deze met uw hand te vormen tot een ovaale bal. Als dit gelukt is kunt u de vis over de bovenkant heen vouwen zodat deze mooi op het hoopje rijst ligt.
De sushi handleiding!