blog placeholder

Sushi is een van oorsprong Japans gerecht met rijst, groenten en vis. De laatste jaren is de populariteit van sushi in westerse landen, en dus ook in Nederland, sterk toegenomen. Dat is geen wonder als je bedenkt dat sushi niet alleen heel lekker maar ook erg gezond is. Bovendien bevat sushi vrij weinig calorieën en past dus goed binnen een dieet. Lees hier over de verschillende soorten sushi en hoe je zelf sushi kunt maken.

Wat is sushi precies?

Er zijn verschillende soorten sushi maar de ingrediënten zijn vaak hetzelfde.

  • Allereerst wordt er veel gebruik gemaakt van dunne velletjes zeewier die nori worden genoemd. Dit zeewier wordt gebruikt om sushi bij elkaar te houden.
  • Speciale sushirijst is ook een vast ingrediënt van de verschillende soorten sushi. Sushirijst is een beetje kleverig zodat de hapjes goed bij elkaar blijven. Ook smaakt de rijst een klein beetje zoetzuur.
  • De vulling van sushi is erg divers. Vis is natuurlijk de meest voorkomende vulling. Er wordt gebruik gemaakt van zalm, tonijn, paling, zeebaars etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Garnalen en krab zijn ook erg populair. Groentes worden echter ook gebruikt. Komkommer, zeewier en avocado komen vaak voor. Omelet is ook een veel gebruikte vulling voor sushi. 
  • Sushi wordt traditioneel geserveerd met sojasaus, gari en wasabipasta. Sojasaus wordt gebruikt om de sushi in te dopen. Gari is een gerecht dat bestaat uit dunne plakjes ingemaakte gember. Dit gerecht zorgt ervoor dat je smaak wordt geneutraliseerd zodat je het volgende hapje weer goed kunt proeven. Wasabipasta is een groene pasta dat een beetje naar mierikswortel smaakt. Wasabipasta wordt op de sushi gesmeerd. Pas wel op met de hoeveelheid want het kan wat scherp zijn.

Ondanks dat de ingrediënten grotendeels overeen komen, bestaan er een aantal verschillende soorten sushi. Het onderscheid wordt vooral gemaakt door de opmaak van de hapjes.

  • Maki. Deze sushivorm is het bekendst. Rijst en vulling worden op een vel zeewier gelegd en stijf opgerold. Vervolgens wordt de rol in dunne plakken gesneden en geserveerd.
  • Nigiri. Nigiri bestaat uit een bolletje rijst. Op het bolletje rijst wordt wat wasabipasta gesmeerd waarna de vulling, of in dit geval de topping, erboven op wordt gelegd. Soms wordt er nog een streng nori omheen gebonden om het geheel bij elkaar te houden.
  • Oshi. Deze sushi bestaat uit laagjes vulling en rijst die op elkaar geperst zijn. Vervolgens worden er plakjes van gesneden en wordt het geserveerd.
  • Temaki. Temaki bestaat uit een puntzak van nori gevuld met rijst en vulling.
  • Sashimi. Deze vorm van sushi bestaat uit dungesneden vis dat met sojasaus en wasabipasta gegeten wordt.

Hoe maak je sushi?

Sushi maken kan heel gemakkelijk zijn. Je hebt hiervoor sushirijst, nori en vulling naar keuze nodig. Sushirijst kun je zelf maken maar ook gewoon in de supermarkt kopen. Veel supermarkten hebben een kant en klaar sushipakket waar je alleen de vulling voor hoeft te kopen. Het voordeel van deze pakketten is dat ze vaak ook een rieten matje bevatten die je nodig hebt om maki te maken.

Maki maken.

  • Kook de rijst gaar.
  • Snijd de vulling in lange, dunne repen.
  • Leg het rieten matje plat op tafel.
  • Leg op het rieten matje een vel nori.
  • Leg op de nori een laag rijst maar houd een rand vrij zodat je de nori vast kunt plakken als je klaar bent. Smeer over deze open rand wat rijst fijn. Dit zal straks als een soort lijm functioneren om de sushi dicht te plakken.
  • Leg een reep vulling in de lengte over het rijst.
  • Rol de sushi met behulp van het rieten matje op en plak het ingesmeerde randje vast.
  • Snijd plakjes van de rol.

Temaki maken

  • Kook de rijst gaar.
  • Snijd de vulling in lange, dunne repen.
  • Leg een vel nori plat op tafel.
  • Leg een laag rijst op een diagonaal helft van het vel.
  • Leg midden op de laag rijst een reep vulling.
  • Smeer de randen van het vel in met wat rijst.
  • Rol een hoorntje van het vel nori. Begin met de kant waar het rijst op ligt en eindig met de rand met het fijngedrukt rijst.

Nigiri maken

  • Kook de rijst gaar.
  • Snijd het vis in dikke stukken,
  • Kneed een bolletje rijst van ongeveer dezelfde grootte als de vis.
  • Bestrijk de bovenkant van het bolletje rijst met wasabipasta.
  • Leg het stuk vis op het bolletje rijst en druk het voorzichtig aan.
  • Als de sushi niet zo goed blijft zitten, kun je ervoor kiezen om er een strook nori omheen te binden.

Lijkt sushi je wel erg lekker maar vind je het teveel moeite om het zelf te maken? Er zijn tegenwoordig veel sushibars in Nederland waar je lekker kunt gaan eten. Ook kun je in veel plaatsen sushi laten thuisbezorgen.