blog placeholder

Stoofperen

Het is even wat werk, maar vrijwel iedereen vindt ze lekker. Je kunt ze warm eten bij bijvoorbeeld wild of koud bij de yoghurt. Maar wat dacht je van warme stoofperen met vanille-ijs, mmmmm, om je vingers bij af te likken.

Stoofperen

In september is het weer zover. De stoofperen zijn rijp en vallen zo van de boom als je er even aan schudt. Natuurlijk kun je ze ook in de winkel kopen, maar ja, je ‘eigen’ stoofperen (of van de buurman) zijn natuurlijk het lekkerst.

Kleine peertjes hoef je alleen maar te schillen en van het steeltje te ontdoen. Grote(re) peren kun je schillen, ontdoen van het steeltje en van het klokhuis door middel van een appelboor, ze blijven dan mooi heel of je kunt er voor kiezen om ze in stukken de snijden en het klokhuis eruit te snijden, je hebt dan leuke partjes voor bijvoorbeeld in de yoghurt of de vla als dessert. Hele stoofperen zien er mooi uit om te serveren bij een portie ijs.

Pak een grote braad- of stoofpan waar de peren allemaal in passen. Doe er een klein laagje water + de peren in. Voeg een kaneelstokje (of kaneelpoeder) aan toe, een citroenschil, wat (riet)suiker naar smaak en een goede scheut rode wijn of port of andere drank die je lekker vindt. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het 2 tot 3 uur heel zachtjes sudderen tot de peren zacht zijn. Bij hele peren zal dit iets langer duren dan bij perenstukjes. De meeste perenrassen worden na verloop van tijd zelf rood, maar je kunt dit altijd een handje helpen door bijvoorbeeld een scheutje rodebessensap toe te voegen.

Kun je stoofperen bewaren?

Gestoofde peren kun je heel gemakkelijk lang goedhouden. Gebruik schone glazen potten met deksels (weckpotten zijn uiteraard heel geschikt, maar bijvoorbeeld ook grote potten van bruine bonen of augurken voldoen prima). Je kunt ze uitkoken met heet water en soda of in de vaatwasser laten meedraaien. Vul de potten zo vol mogelijk en voeg het kookvocht toe tot aan de rand. Draai het deksel erop en zet ze koel weg, bijvoorbeeld in de kelder of de schuur. Je kunt ze op deze manier gemakkelijk een jaar goedhouden.

Wil je ze op korte termijn gebruiken, doe ze dan in een plastic bak in de koelkast. Hierin kun je ze zeker een dag of 5 bewaren.

Eet smakelijk.