blog placeholder

Een pizza afhalen is af en toe, gewoon ontzettend lekker. Heerlijk comfort food, voor in een luie bui, onverwachte aanloop/gezelligheid, omdat je weer even terug wil zijn in dat heerlijke Italie, of omdat de kinderen er al 2 dagen over zeuren. Helaas kost dat dan wel weer een euro of 35, (we zijn met z’n vijfen), en dat is wel erg veel geld voor een lapje deeg met wat kaas en een plakje salami o.i.d. Zelf maken, op de bakplaat in de oven kan wel, maar dat wordt toch iets heel anders. Na een hoop geklieder, is het deeg aan de randen te dik, of te droog, en in het midden een soort pappig geheel geworden.Maar het kan wel! Heel makkelijk, heel goekoop,  superlekker!, gewoon op een stoeptegel!

We hebben nodig:

1 Stoeptegel (gewoon zo’n grijze van 30x30cm)

1 deksel van een grote plastic emmer (dit wordt de pizzaschep)

Tomatensaus

Beleg naar keuze (her en der wat mozzarella maakt het wel lekker draderig)

voorbereiding: (1 1/2 uur)

Ga op zoek naar een stoeptegel. (kopen kan, of uitgraven, maar er ligt meestal wel ergens een stapeltje ;-), en maak deze heel goed schoon.Smeer hem daarna aan de bovenkant goed in met olie (zonnebloem of zo) en leg hem op het rooster, iets boven het midden, in de oven op de hoogste stand.(bij mij is dat 250 gr. maar hoe heter hoe beter!). Haal ook meteen alle andere bakplaten en dergelijke uit de oven, deze houden alleen maar hitte tegen).

Neem de deksel (bij mij van een grote emmer latex), maak schoon, en knip/snij de opstaande rand er voor 3/4 af. Het opstaande randje wat overblijft, is het handvat. Schuur of schaaf het snijrandje heel goed glad, en klaar is je pizzaschep! Is dit je te veel gedoe, maak dan je pizza op een stuk bakpapier (dat op de tegel past) en hevel de pizza dan met 2 handen, met het paier over op de steen. Het resultaat zal iets minder zijn, de bodem maakt dan geen direct contact met de steen, maar alla…ook nog heel lekker.

Maak nu het deeg:

 Ik  gebruik  750 gr gewone bloem, 2 zakjes droge gist (14 gr), 10 gr zout, scheut lekkere olijfolie, 1 tl suiker, lauw water. los de gist op in een beetje lauw water en de suiker, en laat 5 min staan op een warme plaats. (op het zakje staat dat dat niet hoeft, maar volgens mij is deze snelle start wel belanrijk). Maak dan van het gistpapje, de bloem en de rest van de spullen een lekker soepel deeg, en laat op een warme plek, met natte doek, of in een plastic boodschappentas 1 uur rijzen. (langer mag ook, is zelfs beter) kneed na 1 uur een keer goed door en laat nog 20 min rijzen.

De saus :

Ik fruit 1 grote ui, heel fijn gesnipperd, in flink olijfolie, op heel zacht vuur tot lekker zacht en lichtbruin.(5 min) Voeg 3 grote tenen knoflook u.d.k toe en laat zachtjes 2 min meesudderen. Dan voeg ik 2 blikjes tomatenpuree (die van 6cm hoog) toe, en laat even meebakken.  Dan water/wijn, zout, of bouillonblokjes, suiker, rode peper (sambal) , laurier, oregano, zwarte peper, enz… Zachtjes laten garen tot lekkere lobbige saus.

Beleg:

Alles wat je lekker vindt: maar kaas (extra belegen), mozzarella (hoeft niet de duurste, en niet te veel, smelt erg uit), salami, dunne uienringen, ansjovis, en kappertjes zijn wel basisspullen.

En nu bakken:

Neem een grote houten snijplank. Als je die niet hebt kan ’t ook op de aanrecht, maar hout werkt lekkerder. Bestuif deze flink met bloem, en pluk een tennisballetje deeg af. Rol/vorm dit tot een bal en druk een beetje uit op de plank. Rol dan met een deegroller (evt lege wijnfles), uit tot formaat dat op de tegel past. Controleer de eerste keer even of het deeg niet aan de plank plakt, anders meer bloem strooien. De bodem vind ik 2 a 3mm dik het lekkerst. Besmeer de bodem met tomatensaus, niet te dik, en beleg met spullen naar keuze. Bebloem nu ook de pizzaschep (deksel). Open de oven, en trek het rooster met de steen zover uit de oven dat je er goed bij kan. Schuif de schep onder de pizza, help ‘m een beetje met je linkerhand, en vlij ‘m snel op de steen. Oven dicht, 3 min bakken, kijken, misschien nog even…en dan snel van de steen afsleuren op een bord. Mmmmm net als echt!

Oh ja…: snij uien, of andere spullen echt dun. het gaat bakken gaat heel snel, en de spullen moeten wel gaar worden…

oh ja, …:het wordt vast wel een zootje in de keuken, maar naarmate je het vaker doet gaat ’t beter.

Oh ja…: het gaat maar om 1 pizza per keer. Je kan natuurlijk prima  de een voorbereiden terwijl de ander bakt. Maak er iets leuks van. De kinderen kunnen zelf beleggen, proef, probeer,  eet staand in de keuken nou ja…

Oh ja…: De steen blijft nog Heel lang warm. Ik laat ‘m gewoon in de uitgeschakelde oven liggen, en bak van ’t overgebleven deeg naan of zo.

 Succes,

exchef