keukenmachines

We kunnen er tegenwoordig bijna niet meer omheen: het grote aantal keukenmachines dat langzaam maar zeker zijn intrede heeft gedaan in onze keukens. Ze maken ons leven een stuk gemakkelijker, als het om het bereiden van voedsel gaat in ieder geval. Maar ze zadelen ons ook op met een dilemma. Want waar laat je al die apparaten eigenlijk?

Wat je niet ziet bestaat niet

We hebben als mens de neiging om de dingen die zich niet in ons gezichtsveld bevinden al snel te vergeten. Niet dat we vergeten dat ze bestaan. Maar als we moeten kiezen, kiezen we eerder voor de dingen waar ons oog op valt, dan voor de dingen die uit het zicht staan. Niet in de laatste plaats omdat dit in veel gevallen makkelijker is, overigens.

Kijk maar eens naar je keuken. Apparaten die je ziet staan, die binnen handbereik te vinden zijn, zullen veel vaker worden gebruikt dan degenen die achter gesloten deuren in een kastje staan. Ten eerste zie je de eerstgenoemde apparaten vaker staan, en zal je er vaker aan denken ze te willen gebruiken. Ten tweede is het gebruik ervan ook heel gemakkelijk. Ze staan tenslotte al min of meer op je te wachten, en je hoeft er niet eerst een keukenkastje voor in te duiken of halfleeg te halen om ze te kunnen gebruiken.

Koop niet meer dan je kwijt kan

Het feit dat je eigenlijk vooral de apparaten gebruikt die je ook ziet, brengt ons bij een belangrijke les: koop alleen de apparaten die je ook echt kwijt kunt. Liefst in het zicht, en niet ergens achterin een keukenkastje. Want ja, die zal je dus weinig gebruiken.

Let bij de aankoop goed op of alle apparaten in je keuken passen. Daarbij kijk je naar het formaat, je moet er voldoende ruimte voor hebben, maar ook naar het uiterlijk. Als apparaten in het zicht staan, is het tenslotte wel zo leuk als ze er een beetje mooi uitzien en bij de rest van je keuken passen.

Wil je bijvoorbeeld graag wat ruimte maken voor een waterkoker, omdat je deze vaak gebruikt? Kies dan voor een mooi exemplaar, dat goed past bij je keuken. Een zwarte waterkoker kan vaak een betere keuze zijn dan een goedkope, plastic witte variant, die doorgaans geen lust voor het oog zijn. Zeker als je deze lijn vervolgens doortrekt naar je andere apparaten, en deze allemaal in een zwarte uitvoering kiest.

Samenvattend: koop alleen apparaten die je goed kwijt kunt in de keuken en die altijd voor het grijpen kunnen staan, en die ondertussen door hun design je keuken ook nog eens extra mooi maken.