Ik wil jullie kennis laten maken met een knolgewas die nu in de winkel ligt. Je kunt de Mei raap als salade gebruiken of een soep, maar ook stoven, bakken, poffen, koken en zelfs frieturen. In de landen om ons heen wordt dit gewas veel vaker gegeten, terwijl het zo lekker en gezond is.
Ik heb in mijn voorraadkast nog 5 mei rapen liggen en een pond verse boontjes. Dus maak ik hier het onderstaande eigen recept van.
Ingrediënten:
5 mei raapjes
5 kruimige aardappelen van ongeveer gelijke grote
500 gram verse boontjes
1 theelepel verse tijm
1 eetlepel verse fijngesneden peterselie
1 dikke ui snipperen
1 teentje knoflook grof gesnipperd (*)
150 gram geitenkaas
150 gram roomboter
zout
snufje versgemalen peper
snufje versgeraspte nootmuskaat
Fruit de gesnipperde ui samen met de tijm en de knoflook in een weinig olie of roomboter aan.
Schil de mei raapjes en de aardappelen en kook deze in bijna 20 minuten met weinig water gaar.
Stamp de raapjes en aardappelen tot puree en doe er nu de geitenkaas en 100 gram roomboter en de gefruite uitjes samen met de tijm bij en roer het goed door de puree. Doe er nu de peterselie bij en breng het verder op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Na 10 minuten voordat de aardappelen gaar zijn, de boontjes in kokend water met een ½ theelepel zout. Haal ze na 7 minuten uit het kokend water en houdt deze warm. Doe er een beetje nootmuskaat en 50 gram boter in vlokken over de boontjes.
(*) je kunt ook 2 of 3 teentjes gebruiken
Je kunt er een stukje vis bij eten.
Bijvoorbeeld een stukje kabeljauw, maar een heerlijke gehaktbal of een speklapje is ook heel lekker