Stampot rauwe raapstelen voor 4 personen, een gezond voorjaarsgerecht dat veel vitamine C bevat. Raapstelen zijn niet overal verkrijgbaar en ook maar tijdelijk als verse groenten te koop, van maart tot juni. Het is een bijna vergeten echt hollandse groente die écht de moeite waard is van het ‘herontdekken’.
Nodig:
grote pan
schilmesje of dunschiller
snijplank en scherp mes
vergiet of zeef
puree stamper
Ingrediënten:
1 kilo aardappelen
half kopje melk en wat boter
750 gram raapstelen (deze zijn van maart tot juni te koop bij sommige groentenwinkels)
halve liter (stampot)jus (bijvoorbeeld van eerder bereid rund- of stoofvlees)
500 gram vlees (rundvlees of saucijzen of rookworst met wat spekjes)
Bereiding:
Eerst bepalen of er nog vlees gebraden moet worden of dat er nog (rund)vlees met jus ‘over’ is van de maaltijd ervóór. Wanneer nodig, vlees braden terwijl de aardappelen opstaan óf, als er rundvlees wordt gebruikt dat eerst anderhalf uur moet sudderen deze eerst bereiden voordat met de rest van de maaltijd begonnen wordt.
De aardappelen schillen, wassen en koken tot ze gaar zijn. De aardappelen met wat boter en melk vermengen tot een smeuïge puree, eventueel met de pureestamper fijn stampen.
De raapstelen wassen en goed laten uitlekken, de worteltjes er af snijden en het blad en de stelen in kleine stukjes snijden.
De aardappelen en de raapstelen door elkaar roeren en het eerder bereide vlees met jus toevoegen en goed doorroeren.
Tip:
Geraspte kaas over de stampot geeft een iets vollere smaak.
Voor een pittigere smaak een beetje sambal door de jus roeren, ongeveer een theelepeltje.
Serveer er een lekkere salade bij, bijvoorbeeld tomatensalade, ook te vinden op Foobie.
* Als toetje na deze écht hollandse kost is een vla-flip perfect: vul een groot glas met een heel klein laagje limonadesiroop, dan een laag yoghurt (2 cm dik) en dan een laag vanillevla (2 cm dik)