Wat kan er nog lekkerder smaken, na een koude winterdag, als een spinazietaart. Een stevige maaltijd.
Voor 4 personen:
Spinazieschotel
– 1 groot pak diepvriesspinazie
– 40 g boter
– 1 ui
– zout
– nootmuskaat
– 2 eetlepels paneermeel
– 200 g gekookte ham
– 3 eetlepels room
– 1 kop melk
– 2 eetlepels geraspte kaas
– enkele klontjes boter
Saus
– 20 g bloem
– 30 g boter
– 1/8 liter melk
– zout
– nootmuskaat
– 1 eierdooier
Voor de gebakken aardappelen
– 12 nieuwe aardappelen
– zout
– komijn
– boter
Maak de ongeschilde aardappelen schoon en snij ze overlangs door.
Het bakblik insmeren met boter en de aardappelen met de snijkant naar beneden erop leggen en laten bakken.
Een half uurtje later de aardappelen omdraaien en ze met wat komijn en zout bestrooien en ze aan deze kant knappend en bruin laten bakken.
Terwijl deze bakken kan je aan de spinazieschotel bereiden.
Laat de gehakte ui en de in blokjes gesneden gekookteham in boter fruiten, voeg daarna de spinazie en de kruiden eraan toe.
Breng de melk aan de kook en roer de room erdoor heen.
Een witte saus koken van de bloem, boter en melk, op smaak brengen en terwijl je de saus even van het vuur haalt, roer je de eierdooier erdoor.
De spinazie met de saus binden.
Een vuurvaste schotel, beboteren enbestrooien met het paneermeel en de spinazie erin doen.Met kaas bestrooien en enkele klontjes boter erover verdelen en in de hete oven gratineren.
En dan mag je de spinazieschotel met de gebakken aardappeltjes serveren.