Bij een warme zomeravond hoort een zomerse maaltijd. Met dit authentieke Italiaanse pastagerecht zet u in een handomdraai een stukje Italië op tafel. Geniet van de smaak van Italië met dit recept voor spaghetti aglio e olio met een heerlijke rucolasalade.
Voor 4 personen
Benodigdheden:
voor de pasta:
300 gram spaghetti
6 teentjes knoflook
2 rode pepers
4 eetlepels olijfolie
voor de salade:
300 gram rucola
200 gram roma- of trostomaatjes
50 gram pijnboompitten
20 ml balsamico-azijn
20 ml olijfolie
schepje suiker
Bereidingswijze:
dressing voor de salade:
Verwarm op laag vuur de olijfolie, de balsamico en de suiker.
Breng het aan de kook en laat het kort (1 à 2 minuten) doorkoken.
Haal de dressing van het vuur en laat afkoelen.
de spaghetti:
Snijd de knoflook in plakjes en de rode peper in ringetjes. Eventueel kunt u de zaadjes van de peper verwijderen.
Kook de spaghetti in een grote pan met ruim kokend water en een scheutje olijfolie beetgaar (in 6 à 7 minuten).
Giet de pasta af, maar bewaar ongeveer een sauslepel aan kookvocht.
Verwarm in een wok of hapjespan de olijfolie en fruit hierin de knoflook en peper. Dit hoeft maar heel kort: de knoflook mag niet verbranden.
Voeg de spaghetti toe en schep het geheel goed om.
Naar smaak kunt u wat kookvocht van de spaghetti toevoegen om de pasta wat smeuïger te maken.
Let op: als de spaghetti is toegevoegd is de pasta klaar. U moet het dan niet meer op het vuur laten staan. Het is dus belangrijk dat u dan direct de maaltijd op kunt dienen. Het beste kunt u dan ook de salade bereiden in de tijd dat de spaghetti kookt.
de salade:
Was de rucola en laat goed uitlekken.
Was de tomaatjes en snij ze in vieren.
Vermeng de rucola, de pijnboompitten en de tomaatjes met de lauwwarme balsamico-olijfoliedressing.
Serveren:
Verdeel de spaghetti aglio e olio over vier borden.
Bestrooi het met Parmezaanse kaas.
Serveer de salade erbij in aparte schaaltjes.
Lekker met een rosé!