blog placeholder

Een smoothie is een heerlijk verfrissend drankje op basis van fruit en yoghurt of (soja)melk.

Smoothie
Een smoothie maak je met behulp van een zogenaamde blender. Om een goede smoothie te krijgen is het van belang een gedeelte van de vruchten en/of vloeistof ijskoud toe te voegen. De smoothie wordt dan extra schuimig.

Hoe maak je een smoothie?

Begin met in stukken gesneden (vers) fruit. Voeg hier (soja)melk of yoghurt aan toe, al of niet in combinatie met een scheut fruitsap, zoals bijvoorbeeld jus d’orange. Voor mensen met een koemelkallergie is sojamelk of geitenmelk een prima alternatief. De kwaliteit van de smoothie heeft hieronder niet te lijden.
Snijd fruit naar keuze in stukjes en doe dit onderin de blender. Doe er een scheut vruchtensap bij en vul dit aan met bijvoorbeeld yoghurt. De meeste blenders hebben 2 functieknoppen, een mix-knop die je gebruikt om de grootste stukken te malen, de smooth-knop die er een schuimig, glad mengsel van maakt.
Om de smoothie extra schuimig te maken, is het handig een deel van het fruit in bevroren toestand toe te voegen of een bolletje vanille-ijs.

Voorbeelden
Snijd een banaan in plakjes en leg deze een half uurtje in de vriezer.
Snijd mango of aardbeien in stukjes, voeg de bevroren bananenplakjes toe en wat vers vruchtensap en yoghurt.
Druk op de mix-knop tot de stukjes fijn zijn, druk dan op de smooth-knop om er een heerlijk schuimige smoothie van te maken.

Gezond
Een smoothie is een prima manier om bijvoorbeeld kinderen fruit te laten eten (drinken). Veel fruit is niet meer herkenbaar, maar alle vitamines en mineralen zijn wel bewaard gebleven. Zeker als het drankje koud wordt geserveerd, lijkt het veel op een milkshake, die de meeste kinderen erg lekker vinden, terwijl er toch vers fruit in zit en het dus een gezond drankje is en een prima alternatief voor standaard frisdrank.
Ook ’s ochtends bij het ontbijt is een smoothie een prima drankje dat naast een paar boterhammen genoeg energie levert om de ochtend goed door te komen.