blog placeholder

Misschien dat Slowakije niet direct bekend is vanwege zijn wijnen, maar zo langzamerhand ontdekken wij dit soort landen. Slowakije maakt al eeuwen wijn en het wordt tijd dat ze ‘over de grens’ komen.

Kwaliteitswijnen uit Slowakije

Als men denkt aan Slowakije dan denkt men niet direct aan wijn of aan de vele mogelijkheden die dit land biedt. Toch is het maken van wijn een dagelijkse bezigheid in het leven van vele Slowaken.

De onderstaande tekst is deels gekopieerd en deel gebaseerd op de tekst van de folder over Slowaakse wijnen die is gemaakt door Limbavin voor de Slowaakse Ambassade. Deze inhoud mag vrij verspreid worden maar niet zonder toestemming of vermelding van Limbavin.

Het is niet toegestaan om de tekst op deze pagina over te nemen zonder bronvermelding te plaatsen, dit geldt voor zowel de inhoud van gebruiker Evert als de inhoud afkomstig van Limbavin. Onderin geeft Foobie aan dat dit artikel niet mag worden gekopieerd omdat het artikel van gebruiker Evert afkomstig is. Deze melding wordt bij elke pagina getoond en omdat Limbavin dat misleidend vindt wordt dat hier nog even toegelicht,

Voor vragen over deze tekst wordt u aangemoedigd om contact op te nemen met Limbavin en al uw vragen te stellen. Het is het beste om zowel per email als telefonisch contact te zoeken.

Originele bericht van Jardo Pucek: (www.limbavin.sk)

ik vind het hartstige leuk dat u deze artikkel publiceerd en ik stel het zeer op prijs Geachte Foobie. dat u de eigendomrechten gaat aanpassen of verwijderen. met vriendelijke groeten de echte eigenaar van artikkel.

Grote Morava dat bestond in IX – X jaar honderd was de eerste staatsrechtvorm van Slowakije. Hiervoor heersten de Kelten en later de Romeinen in Slowakije. Zij vestigden zich in het gebied van de Kleine Karpaten en rond de zuidelijke oevers van de Donau. Na de val van het Romeinse rijk, werden de eerste wijnstokken geplant door het Slavische volk. Vanaf dat moment is de wijnbouw een onlosmakelijk onderdeel van de Slowaakse cultuur geworden. Per 1 januari 1993 is Slowakije afgesplitst van Tsjechië en weer een zelfstandige staat geworden. Slowakije is een bergachtig land met veel historische monumenten en andere bijzonderheden. Zo zijn er nog ruim 100 middeleeuwse burchten en meer dan 100 waterputten en thermale baden. Slowakije heeft negen nationale parken, met als beroemdste de Hoge Tatra. Verder zijn er vele grotten, waarvan enkele behoren tot het UNESCO-erfenisgoed evanals andere bijzondere gebouwen zoals het Spiš Kasteel, 4 hectares groot en een gewild decor voor het opnemen van (kostuum) films en theater.

Slowakije is circa anderhalf keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. Sinds 1 mei 2004 is Slowakije lid van de EU en het ligt in de planning dat per 1 januari 2009 de Euro ook de munteenheid wordt van dit land.De wijnbouwgebieden liggen in het zuiden van het land en strekken zich uit van Bratislava in het westen langs de Hongaarse grens helemaal naar het oosten van het land. Ze behoren tot de meest noordelijke van Europa. Het bijzondere van deze wijnbouwgebieden zit in enkele factoren. De eerste factor is dat er wijnen met hogere inhoud van mineralen worden geproduceerd. Dit komt door de invloed van de grondeigenschappen, de zogenaamde territoria. Deze wijnen bevatten meer natuurlijke zuren en volgens de nieuwste onderzoeken op het gebied van wijn en gezondheid bevatten zij ook beschermende stoffen (-fenolen) zoals; resveratol, quercetin en catechin. De tweede factor is dat de klassieke technologieën van bescherming en zorg voor de wijngaard streng wordt gehandhaaft, wat ook geldt voor de verwerking van druiven en de wijn. Door toepassing van deze technologieën worden de waardevolle ingrediënten behouden tot in het eindproduct: de wijn De Slowaakse wijngebieden hebben gunstige klimatologische omstandigheden. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 10°C, in de groeiperiode van de druiven is het 16.7°C. De gemiddelde neerslag bedraagt 612 mm per jaar. De bodem is hier gevarieerd, meestal zand of kleigrond. Verder is de grond kalkachtig, skeletachtig en steenachtig en op veel plaatsen vulkanisch. Wijngaarden werden meestal op de zuidelijke hellingen tussen 140-260 meter hoogte aangelegd en soms in vlakten.Het grootste en meest populaire wijnbouwgebied is het gebied De Kleine Karpaten. Helemaal in het oosten bevindt zich het kleinste wereldberoemde Tokaj-gebied. Kwaliteitswijnen met predicaat worden onder strenge staatscontrole van de Slowaakse landbouw geproduceerd. Er mag geen suiker worden toegevoegd worden en er wordt een minimum hoeveelheid suiker in de druivenmost bepaald, met behulp van een suikermeter, de normaliseerde mostmeter. (°NM)

Enkele druivenrassen van Slowakije:

 

Wit: Rizling Vlašsky; Veltlínske zelené; Muller-Thurgau; Rulandské biele; Irsai Oliver; Muškat Moravsky; Palava en Silvánske zelené.

Rood: Svätovavrinecké; Frankovka modrá; Zweigeltrebe; Alibernet; Cabernet Sauvignon; André en Rulanské modré.

Links over dit onderwerp:

 

www.christiancallec.comHier vindt u o.a. de proeftafel van deze (en andere) wijnen

www.slowakije.startpagina.nl Een zeer informatieve site

www.vaniterson-wijnen.nlEen importeur van Slowaakse kwaliteitswijnen, oa. uit de kleine Karpaten

www.wijnstartpagina.nl Hier vindt u wijn uit allerlei landen