Een stevige ovenschotel waar allerlei groenten in kunnen, een welkome maaltijd na een koude winterse dag. Helemaal naar eigen smaak te maken door de groenten te variëren. Een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Turkse keuken, voor 4 personen.
Nodig:
grote schaal of kom (om alle ingrediënten te mengen)
steelpannetje
koekenpan (of wok) met anti-aanbaklaag
spatel
scherp (vlees)mes en snijplank
ovenschaal / braadslede die in de oven kan
Ingrdiënten:
500 gram rundvlees
500 gram groenten (prei, champignons, broccoli, paprika, courgette, aubergine en ui)
2 eetlepels kaneel
4 eetlepels suiker
4 eetlepels (olijf)olie
250 ml bouillon (kan van een half blokje)
250 gram (geraspte) kaas
Bereiding:
Snijd het vlees in kleine stukjes en doe de kaneel, suiker en (olijf)olie erbij. Dit goed roeren en minimaal 30 minuten laten staan voordat de maaltijd verder bereid wordt.
Groenten kleinsnijden en de bouillon maken.
Bak of wok het vlees (zónder toevoeging van boter of olie) rondom bruin.
Doe de groenten erbij, schep het goed door elkaar en voeg de bouillon toe. Laat het op een laag pitje stoven, tussen de 30 en 45 minuten lang.
*Extra: Na het stoven, het gerecht in een ovenschaal / braadslede doen en rijkelijk met een pittige kaas bestrooien / bedekken. (kan ook met geraspte kaas) Op 200 graden, 30 minuten lang.
Tip:
Rijst is de beste begeleider van dit gerecht, zodat de smaak van het vlees volledig tot zijn recht kan komen.
Een frisse salade erbij (ook te vinden op Foobie) en /of appelmoes voor de kinderen en de maaltijd is compleet.
Bij deze maaltijd past (eventueel) een krachtige rode wijn omdat het gerecht zelf ook een volle krachtige smaak heeft.
*Extra: de groenten zijn ook gewassen en gesneden (uit allerlei windstreken) te koop, hier is mee te variëren.