rundvleessalade

In de zomer willen we allemaal graag de barbecue aanzetten. Met je gezin of met vrienden heerlijk genieten van het zomerse weer en al het lekkers dat op de barbecue gelegd kan worden. Vlees, vis, gepofte aardappel, verschillende groentes of vegetarische burgers, het kan allemaal. Maar wat serveer je nou bij een barbecue? Rundvleessalade natuurlijk!

Salades zijn altijd goed

Salades doen het altijd goed bij een barbecue. Je kan er heel makkelijk voor kiezen kant-en-klare bakken in de supermarkt of bij de slager te halen, maar je kan de salades natuurlijk ook zelf maken! Onderstaand vind je een recept voor rundvleessalade dat voldoende is voor zeker 15 personen.

Wat heb je nodig voor de rundvleessalade?

  • 2 kg aardappelen, kruimig
  • 1 kg runderriblappen
  • 3 grote appels
  • 4 grote augurken
  • 1 groot ui
  • Krop veldsla
  • 200 gr doperwten
  • 450 ml mayonaise
  • 450 ml Yofresh
  • Klein potje wortelsliertjes
  • Klein potje selleriesliertjes
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 50 gr kristalsuiker
  • Paprikapoeder
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Voor de marinade:

  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1 teen knoflook
  • 200 ml runder- of kalfsfond
  • 50 ml ketjap manis
  • 50 ml balsamico azijn
  • 10 ml worcestershiresaus
  • 4 eetlepels schenkstroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper
  • Zout

Voor het stoven van het vlees:

  • 3 uien
  • 1 teen knoflook
  • Halve theelepel foelie
  • 6 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels

Deel 1 – het vlees marineren en de aardappelen koken

Doe dit deel een dag van tevoren. Schil alle aardappelen en spoel deze goed af. Snijd ze vervolgens in stukken en doe ze in een grote pan. Vul de pan met water en zorg ervoor dat de aardappelen net onder water staan. Doe hier een aardige hoeveelheid zout bij en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten. Giet vervolgens de aardappelen af en prak met een stampen de aardappelen zo fijn als mogelijk is. Breng dit vervolgens op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat de stamppot helemaal afkoelen in de pan. Doe het deksel erop en zet het weg in de koelkast.

Ook het maken van de marinade en het vlees marineren doe je een dag van tevoren. Doe 100 ml fond samen met de tomatenpuree in een kom. Roer dit goed door totdat het een egale vloeistof is geworden. Vervolgens doe je de ketjap, worcestershiresaus, azijn, het stroop en de mosterd erbij, samen met 1 teen geperste knoflook. Roer dit allemaal goed door elkaar en schenk de marinade vervolgens over in een ruime schaal waar de riblappen in kunnen liggen. Bestrooi de lappen vlees met peper en zout aan beide kanten en leg ze in de marinade. Druk ze er goed in zodat ook de bovenkant bedekt is met marinade. dek vervolgens de schaal af met huishoudfolie en zet de schaal voor 12 uur in de koelkast.

Deel 2 – het stoven van het vlees

Haal na 12 uur de schaal met het gemarineerde vlees uit de koelkast. Verhit een ruime hoeveelheid boter in een braadpan op een hoog vuur en bak de riblappen hierin aan beide kanten goed bruin. Doe de rest van het fond wat je nog over hebt in een schaal en zet deze even in de magnetron. Zodra dit lauw is doe je dit bij het vlees om af te blussen. Vervolgens schenk je alle marinade er ook bij. Zet het vuur vervolgens op de laagste stand.

Snijd de uien in grove stukken en de knoflook in kleine stukjes. Voeg deze samen met de laurierblaadjes, kruidnagels en de foelie in de pan. Roer alles goed door en dus het vlees naar onder. Laat dit vervolgens voor 6 uur op laag vuur stoven met het deksel op de pan. Wanneer je erg dik vlees hebt, mag het ook langer stoven.

Haal na 6 uur de riblappen uit de pan en leg ze op een snijplank. Laat ze eerst goed afkoelen en verwijder alle resten die op het vlees te vinden zijn. Wanneer het vlees voldoende is afgekoeld pak je een schaal en maak je het vlees hierboven klein. Doordat het vlees gestoofd is kun je dit heel makkelijk met je vingers doen. Het is echt de bedoeling dat het vlees verpulverd wordt.

Deel 3 – de rundvleessalade maken

Haal de aardappelen uit de koelkast en voeg hier de pot Yofresh bij, samen met peper, zout en nootmuskaat. Meng dit vervolgens heel goed door, dit kun je het beste met je handen doen. Als alles goed door elkaar gemengd is, voeg je de pot mayonaise bij samen met het rundvlees en mengt weer alles goed door.

Snijd de augurken en uien in kleine blokjes, schil de appels en snijd hiervan ook de helft in blokjes. De andere helft rasp je. Doe dit samen met de doperwten en de azijn bij het aardappelmengsel en meng ook dit weer goed door. Eventueel kan er nu nog wat peper, zout en nootmuskaat bij.

Deel 4 – de rundvleessalade opmaken

Pluk de veldsla en was de bladeren goed. Hiermee bedek je de hele rand van de saladeschaal. Vervolgens breng je de rundvleessalade vanuit het midden aan en je verdeelt dit netjes over de hele schaal. De bovenkant strijk je glad met een natte spatel. Doe hier boven op een paar lepels mayonaise en smeer ook deze uit met de spatel. Bestrooi hier boven op de paprikapoeder en zwarte peper, en garneer het vervolgens met de wortel- en selleriesliertjes.

Dit is de basis van de rundvleessalade. Uiteraard kun je hem zelf nog naar eigen smaak garneren. Zo zou je er gekookte eieren aan toe kunnen voegen, maar ook rolletjes vleeswaren, tomaatjes, augurken en zilveruitjes doen het altijd goed.

Lees ook: Aan de slag met de Big Green Egg