De letterlijke vertaling van Rocky Ledge is Rotsachtige Richel. Waarschijnlijk is deze naam afgeleid van de grillige vorm van deze koekjes. Het recept wordt namelijk in een grote bakplaat gebakken, waarna de koek in grove stukken wordt gesneden. Ben je een zoetekauw en houd je van chocolade? Dan is dit recept een echte aanrader!
Ingrediënten
- 350 gram donker bruine suiker
- 3 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram caramel snoepjes zoals Werthers, die je in grove stukken hakt.
- 150 gram pure chocolade in stukjes gehakt
- 150 gram witte chocolade in stukjes gehakt
- 20 stuks lonka caramel fudge (of vergelijkbare caramel toffees) in blokjes gehakt
- 2 hand vol mini marshmallows (optioneel)
- 120 gram ongezouten boter op kamertemperatuur, plus wat extra boter om de bakvorm in te vetten.
- 300 gram bloem
- 2 1/4 theelepels bakpoeder (dat is iets minder dan een half zakje)
- 1 theelepel grof zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer een grote bakplaat van ongeveer 25 x 35 cm in met boter. Bedek deze voor de zekerheid ook met bakpapier, en laat aan beide kanten een stuk bakpapier uitsteken. Dit zorgt er straks voor dat je de koek er makkelijk uit kunt tillen. Eventueel kun je het bakpapier nog eens insmeren met boter.
Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Zeef het bakpoeder voor de zekerheid eerst, anders kun je grote klonten bakpoeder in het beslag krijgen wat zorgt voor gaten in de koekjes. In een andere kom mix je de zachte boter met de donkerbruine suiker een paar minuten, totdat je een luchtig mengsel krijgt. Begin hierbij eerst op een lage snelheid, en voer deze op zodra de suiker wat meer vermengd is met de boter. Als je een staande mixer of keukenmachine hebt, kun je het ook hierin mixen. Gebruik dan niet de garde, maar de bisschop, spatel, of ander attribuut dat je gebruikt om te mengen. Voeg hier de eieren en het vanille extract aan toe, en mix totdat het een geheel is. Mix vervolgens het bloem mengsel door het boter mengsel totdat zich een samenhangend deeg gevormd heeft. Het mengsel wordt nu vrij taai, dus het kan lastig zijn om dit nog met een mixer te mengen. Gebruik eventueel een spatel of een houten lepel om het geheel goed door te mengen. Voeg tenslotte de helft van de pure en de witte chocolade, caramel, fudge en eventueel de marshmallows toe, en meng dit alles met een spatel.
Verdeel het deeg over de ingevette bakvorm. Als dit wat lastig gaat met de spatel, kun je er een stuk huishoudfolie of bakpapier opleggen, en het zo met je handen uitspreiden over de plaat. Strooi de overgebleven chocolade, caramel, marshmallows en fudge er overheen. Bak het vervolgens in de oven gedurende ongeveer 35 minuten. Houd het de laatste 10 minuten goed in de gaten, de baktijd kan namelijk afwijken als je een ander formaat bakplaat gebruikt. Je zult zien dat de bovenkant goudbruin wordt, en als je een prikker in het midden van de koek steekt, zal deze er vrijwel schoon weer uitkomen zodra het goed gegaard is. Laat de plaat eerst afkoelen voordat je de koek eruit tilt. Laat vervolgens de koek op een rek helemaal afkoelen, verwijder het bakpapier en snijd deze tenslotte in willekeurige vormen.
Variaties
- Voeg gehakte noten toe in plaats van de caramel voor een iets minder zoet resultaat.
- Voor de echte chocoholic: doop de koeken na het snijden in gesmolten chocolade en laat deze op een bakpapier opstijven.