blog placeholder

Fan van knapperige wafeltjes of oubliehoorntjes? Probeer eens de Twentse Knieperkes. Een heerlijk regionaal recept.

Recept voor Twentse Knieperkes

Knieperkes worden ook Nieuwjaarskoekjes genoemd. Ze lijken op oubliehoorntjes, maar smaken natuurlijk veel lekkerder! Deze gerolde wafels komen ook voor in andere streken (bijvoorbeeld de Kniepertjes in Groningen).

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 200 gram margarine of boter
  • 500 gram witte basterdsuiker of kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 25 gram anijs of 25 gram kaneel
  • 1 glas cognac
  • handwarm water

Knieperkesbeslag lijkt op deeg. De knieperkes worden in een wafelijzer of in een Knieperkesijzer gebakken.

 

Het beslag

Mix de boter en suiker tot een gladde massa. Voeg de eieren en vanillesuiker toe. Zeef de bloem en voeg elke keer een deel toe met een scheut water (niet te koud!). Blijf bloem en water toevoegen tot het beslag lijkt op pannenkoekenbeslag. Voeg hierna de cognac toe. Het is nu tijd voor de kaneel of anijs. Zorg dat de ingrediënten goed door het beslag gemengd zijn.

 

Het bakken van Knieperkes

De Knieperkes worden per stuk gebakken. Het ijzer moet van tevoren ingevet zijn. Klaar met het beslag? Zorg dat het ijzer goed heet is. Giet het beslag in het ijzer totdat de hele bodem bedekt is met een dun laagje. Knijp het ijzer een minuut lang dicht. Haal daarna het Knieperke eruit en rol het op. Laat het even liggen, dan wordt het een lekker bros koekje. De koekjes kunnen na afkoelen bewaard worden in een afgesloten trommel.

 

Eettips

Sommige mensen vinden de platte koekjes lekkerder (wafeltjes).Rol de Knieperkes na het bakken dan niet op, maar laat ze gewoon afkoelen. Knieperkes met slagroom zijn een heerlijke variant. Als het koekje is afgekoeld, vul deze met spuitslagroom.

Eet smakelijk!