Zowat alle restauranten hebben ‘de steak au poivre’ op hun menukaart staan. Niets boven een steak au poivre met lekker frietjes. Voor velen hun geliefd gerechtje.
Steak au poivre voor 4 personen
– 4 steaks van de entrecôte (150 à 200 g per stuk)
– zout
– 30 g verse groene peperkorrels uit blik
– 4 eetlepels zonnebloemolie
– 60 g rommboter
– 1/2 l droge witte wijn
– 5 eetlepels cognac
– aroma
– peper
Bereiding
De entrecôte goed afdrogen met keukenpapier.
Strooi er wat zout over en druk er aan weerszijde de peperkorrels in.
Nadat je de olie warm hebt laten worden, voeg je er 20 g boter bij en laat daarin, zodra de boter begint te bruinen, het vlees op hoge temperatuur, aan beide kanten dichtschroeien. Op deze manier dringt de peper beter in het vlees in.
Zet het vuur wat lager en laat de steaks mooi bruin bakken gedurende 8 à 10 minuten, waarbij het vlees van binnen mooi rood blijft.
Haal het vlees eruit en leg dit op een verwarmde schotel. Roer dan de wijn bij kleine hoeveelheden in het bakvet, zodat het bezinksel goed oplost.
Laat een deel van de wijn verdampen. De rest van de boter roer je er in kleine stukjes door.
* Verwarm de cognac in een metalen sauslepel, op enige afstand boven het vuur en giet de cognac brandend in de pan.
Voeg er naar eigen smaak aroma, peper en zout aan toe.
Giet een deel van de saus over het vlees en de rest presenteer je erin een voorverwarmde juskom bij.