Wat kan er gezelliger zijn dan een borreluurtje onder goede vrienden of kennissen. Voor de speciale, met gevoel voor smaak en presentatie gecreëerde borrelhapjes helpen onderstaande receptjes.
Worstballetjes aan het spit
– 4 porties verse worst
– ingemaakte paprika’s
– olijven
– kleine augurkjes
– zilveruitjes
– plantevet voor het bakken
Bereidingswijze:
Maak van de worst stukjes van gelijke grootte en wentel die door de bloem.
Verhit het plantevet tot 170° à 180°. Doe de balletjes erin en bak ze in diep vet in ongveer 3 minuten goudbruin..
Steek ze, gemengd met de stukjes paprika, augurkjes, uitjes en olijven aan pennen en dien ze meteen op.
Serveer deze bv. met pittige tomatenketchup.
Camembert-hapjes voor 6 à 8 personen
– 4 doosjes Camembert
– 3 à 4 eieren
– 100 à 150 g paneermeel
– plantevet voor het bakken
Ter garnering
– partjes mandarijn, olijven, cocktailkersjes, druiven, zilveruitjes, augurken, walnoten, enz…
Bereidingswijze:
Snijd de Camembert, die nog mooi stevig moet zijn, in achten.
Wentel de stukken kaas achter elkaar in bloem, geklopt ei, paneermeel en nog eens in ei en paneermeel.
Verhit het plantevet tot ongeveer 180°. Bij ontbreken van vetthermometer, kan men een stukje witbrood in het pas gesmolten pantevet leggen. Zodra het brood goudbruin wordt, kan men het bakken beginnen.
Bak niet teveel tegelijk. Hetgeen gebakken wordt, moet kunnen ronddrijven, zo mogelijk zonder iets anders te raken.
Bak de kaas-driehoekjes tot ze goudbruin zijn, leg ze op een schotel en versier ze door er met cocktailprikkers vruchtjes op te steken, zoals olijven, mandarijn en druiven.
Saté zeebanket (voor 3 à 4 porties)
– 200 g gehakt
– 1 ui
– augurken
– tomaten
– zilveruitjes
– olijven
– grafruit
– 1 blik halve abrikozen
– 1 à 2 citroenen
– 1 blik maatjesharing
– 1 blik ansjovisfilets
– verse peterselie
Bereidingswijze:
Hak de uien en vermeng ze goed met gehakt, de eierdooier, peper en zout.
Vul de gehalveerde maatjesharingfilets met dit aangemaakte gehakt, rol ze op en garneer ze met uienringen.
Voor de haring-saté worden stukjes haring, augurk, tomaat, ui, olijven en zilveruitjes aan de penstokken en in de grapefruit of de citroen geprikt.
Laat de abrikozen uitlekken en enkele minuten marineren in citroensap. Beleg ze opgerolde ansjovisfilets (eventueel van tevoren even geweekt in water).
Leg alles op een geschikte schaal, garneer rijkelijk met peterselie en serveer het meteen.