Rabarber is een makkelijke plant in de moestuin, hij vraagt weinig verzorging en is, in tegenstelling tot veel andere moestuinplanten, meerjarig. Een goede rabarberplant kan wel 15 jaar meegaan! Rabarberplantjes zijn als jonge stekken te koop bij tuincentra, maar misschien heeft een buurman of -vrouw nog wel een rabarberplant in de tuin die, bij voorkeur in het najaar, gedeeld kan worden. Het eerste jaar na planten mag er niet geoogst worden om zo de plant de tijd te geven goed te wortelen, maar vanaf het tweede jaar levert de plant vanaf april/mei een prima oogst op.
Wat doe je met rabarber? Veel mensen trekken al een zuur gezicht bij de naam alleen, maar er zijn veel meer lekkere dingen te bedenken met rabarber dan alleen het schaaltje rabarbermoes bij de vla. Denk bijvoorbeeld eens aan rabarbercrumble, gebaseerd op het Engelse nagerecht appelcrumble of aan een overheerlijke rabarbertaart die zelfs mensen die niet van rabarber houden onweerstaanbaar vinden.
Rabarbercrumble (nagerecht voor 8 personen)
600 gram rabarber
1 vanillestokje
200 gram suiker
250 gram bloem
150 gram zachte boter
Was de rabarber en snijd hem in grove stukken. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit (je kunt eventueel ook een zakje vanillesuiker gebruiken). Meng de rabarber met 100 gram suiker, het vanillestokje en het merg.
Meng de bloem met de boter en 100 gram suiker. Voeg eventueel 1 el water toe. Kneed er kruimels van.
Schep de rabarber in een ovenvaste, ingevette schaal en strooi het kruimeldeeg erover. Zet ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200˚C of tot hij mooi bruin is.
Warm of lauw serveren, eventueel met een bolletje vanille-ijs en slagroom.
Rabarbertaart (gebak of nagerecht voor ca. 8-10 personen)
Voor de vulling:
750 gram rabarber
2 zakjes vanillesuiker
3 eetlepels custardpoeder
30 gram suiker
Voor het deeg:
150 gram suiker
2 eetlepels citroenrasp (eventueel uit potje, bijv. Baukje)
150 gram zachte boter
3 eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel
Was de rabarber, snijd hem klein en meng met de overige ingrediënten voor de vulling.
Klop met de mixer de boter, suiker en citroenrasp voor het deeg. Voeg een voor een de eieren toe en klop als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Schep het deeg in een ingevette bakvorm en schep de rabarbervulling erop.
Bak ca. 75 minuten in een voorverwarmde oven op 150˚C of tot hij mooi van kleur is.
Heerlijk als taart maar ook lekker als (lauwwarm) dessert met bijvoorbeeld ijs of vanillesaus of als brunchgerecht.