blog placeholder

De nieuwe pineberry heeft de vorm en textuur van een (witte) aardbei, maar ook de zeer aromatische geur en intense, friszoete en ietwat zurige smaak van een ananas!

Weetjes

 1.  De naam pineberry komt van de Engelse woorden voor ananas en aardbei, namelijk pineapple en strawberry.
 2.  De pineberry behoort tot de aardbeifamilie, vanwege het uiterlijk.
 3.  Pineberry’s waren wat jaren geleden volop verkrijgbaar in Zuid-Amerika, maar ze werden met uitsterven bedreigd. Enkele Nederlandse boeren hebben dit kunnen voorkomen door ze op te nemen in hun kassen.
 4.  De pineberry’s zijn net iets kleiner dan gewone aardbeien, ze zijn tussen de 15 en de 23 mm.
 5.  De pineberry is in het begin groen, en naarmate ze rijper beginnen te worden, worden ze steeds witter.
 6.  Hoe weet je nou of een pineberry rijp is? Dat zie je aan de zaadjes van de vrucht en aan de kleur van het vruchtvlees. Wanneer de zaadjes van de pineberry dieprood zijn, en wanneer het vruchtvlees wit gekleurd is, dan weet je dat je je pineberry kunt eten en dat ie zoet en sappig van smaak is.
 7.  De pineberry’s zijn al wel in Groot-Brittannië te koop, maar nog niet in Nederland. Het is ook nog niet bekend wanneer ze hier zullen worden verkocht.
 8.  De gangbare prijs in Groot-Brittannië is, omgerekend naar euro’s, gemiddeld €4,50 voor een bakje van 125 gram.
 9.  Vind je de pineberry vreemd en uitzonderlijk? Het lijkt wel of het tegenwoordig vrij normaal begint te worden dat fruit op deze manier wordt gecombineerd. Inmiddels is er ook de strasberry. Dit is een combinatie tussen een aardbei en een framboos. Het woord strasberry komt van de Engelse woorden aardbei en framboos, namelijk strawberry en raspberry. Andere vreemde aardbeiensoorten zijn o.a. De muskusaardbei, witte bosaardbei, rode bosaardbei etc.
 10.  Pineberry’s worden gebruikt om nagerechten op een leuke en afwisselende manier te decoreren met hun opvallende uiterlijk.
 11.  Het is ook mogelijk om een plant van de pineberry te kopen zodat je de vruchten zelf kunt kweken. Reken op ongeveer €3,00 per plant.