Paddestoelen, veel meer dan alleen de witte champignon. Tegenwoordig zijn er paddestoelen in allerlei soorten en maten te koop, maar wat kun je er nu mee?
Paddestoelen
Iedereen kent de gewone witte champignon, maar eigenlijk is dat qua smaak veruit de minst interessante van alle paddestoelen. Wie ooit in plaats van witte champignons kastanje- of grotchampignons heeft geprobeerd, weet al dat deze veel meer smaak hebben. Maar wat te denken van shii-takes, cantharellen, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood of kastanjeboleten? Ook dit zijn allemaal paddestoelen en ze zijn steeds vaker en beter bij allerlei winkels verkrijgbaar. Probeer eens iets anders dan de gewone champignon en laat je verrassen door de veelzijdigheid van ‘de paddestoel’.
Recept
Gebraden groenten met eekhoorntjesbrood (vegetarisch)
1 middelgrote prei, in de lengte in repen gesneden
1 kleine (butternut)pompoen, in blokjes (schil mag blijven zitten, als hij goed schoongeboend is)
2 rode paprika’s, in de lengte gehalveerd en in grove stukken gesneden
8 sjalotten, gepeld en gehalveerd
1 aubergine, in de lengte gehalveerd
8 stuks eekhoorntjesbrood
8 jonge worteltjes
4 grote vleeestomaten in vieren
1 dl olijfolie
grof zeezout
beetje bloem
zwarte peper
paar takjes tijm
een flinke scheut balsamico-azijn
Verhit de olie in een koekenpan. Bestuif de sliertjes prei met bloem en bak ze in ongeveer 30 sec krokant. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Leg pompoen, paprika, sjalotten, aubergine, wortelen, tomaat en paddestoelen in een ovenschaal en sprenkel de helft van de olijfolie erover. Bestrooi met zout, peper en tijm en besprenkel met wat balsamico-azijn. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 220°C en bak ca. 30 minuten. Haal de paprika’s er tussen uit en pureer met de staafmixer en 0,5 dl olijfolie, zout, peper en het restje balsamico tot een gladde saus. Voeg eventueel nog wat braadvocht uit de ovenschaal toe. Serveer de groenten op warme borden, schep de paprikapuree erbij en strooi de krokante prei erover heen.